Zó gewoon is dat niet, Microsoft!

Door Eric Tiggeler

Microsoft stuurt nieuwe gebruikers van Windows 8 een serie e-mails, Aan de slag met Windows. ‘Elke e-mail bevat fantastische tips om je op weg te helpen’, claimt het bedrijf. Maar het taalgebruik in die tips verraadt dat de nieuwe Windows-versie helemaal niet zo gebruiksvriendelijk is.


Voor wie het gemist heeft: de overgang van Windows 7 naar Windows 8 werd door computergebruikers niet met ongeremd enthousiasme begroet. Nogal wat mensen begrepen weinig van de nieuwe interface. Ze misten vertrouwde functies, die alleen nog opgeroepen konden worden via ingewikkelde touchscreengebaren of muisbewegingen. Microsoft bracht een update uit en probeert naarstig het imago op te poetsen.

Werkt die imagocampagne?

Hoe goed werkt de imagocampagne van Microsoft? Kijk maar eens naar een paar zinnen uit de Aan de slag-mails en kijk eens of je wordt meegesleept in het tekstschrijversenthousiasme:

  • Even kijken wat je vrienden aan het doen zijn […] of gewoon je favoriete apps gebruiken. Je kunt het allemaal hier doen, gewoon via Start.
  • Als je Charms wilt bekijken, veeg je gewoon vanaf de rechterrand van je scherm.
  • Als je een app toch wilt sluiten, sleep je deze gewoon naar de onderkant van je scherm.
  • Volg gewoon de nuttige leidraad in deze e-mail om meer te weten te komen.

Gewoon je favoriete apps gebruiken. Gewoon via Start. Gewoon vanaf de rechterrand. Gewoon naar de onderkant. Gewoon de nuttige leidraad volgen. Enthousiasmerend of niet?

Het taalgebruik van Microsoft

Nee, niet enthousiasmerend

Als een schrijver zo vaak moet benadrukken hoe gewoon bepaalde handelingen zijn, dan worden lezers terecht argwanend. Zó gewoon is het blijkbaar allemaal niet, als er zoveel uitleg nodig is. Als je als Windows-gebruiker zelfs een tip krijgt nagestuurd die je instrueert hoe je je computer afsluit:

  • Tik of klik gewoon in de charm Instellingen, tik of klik op Aan/Uit en tik of klik vervolgens op Afsluiten.

Je moet gewoon ergens op tikken of klikken, en daarna nog een keer tikken of klikken, en daarna nog een keer. Dan gaat je pc uit.

In de vorige versie van Windows deed je dat allemaal met één muisklik. Daar had je geen 'fantastische tips' voor nodig. Maar die versie is gewoon ouderwets, natuurlijk.

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Colofon