Blogs

Blogs

Lees interessante taalblogs, verslind handige taaltips en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het Taalcentrum-VU.

Blogs

Schrijf je proefschrift of artikel sneller met deze strategische aanpak

Schrijven is voor een promovendus een pittige opgave: je gaat op een intellectuele ontdekkingsreis terwijl je een bijdrage levert aan de wetenschap. Of het nu gaat om een proefschrift of paper, de kans is groot dat je flink opziet tegen het schrijfproces. Hoe maak je het schrijven makkelijker? Een praktische schrijfstrategie in zes stappen.

Wetenschap in begrijpelijke taal: zo maak je onderzoek toegankelijk voor iedereen

In wetenschappelijke teksten staan vaak complexe termen en begrippen die voor een leek niet te volgen zijn. Zeker promovendi vinden het vaak lastig om hun boodschap helder over te brengen. Daarom: zeven tips om jouw onderzoek voor leken te verwoorden zonder dat de essentie verloren gaat.

Hoe schrijf je een goede lekensamenvatting?

Als onderzoeker ben je wel gewend over je onderzoek te schrijven. Je schrijft met name voor andere onderzoekers. Maar wat als je met je onderzoek een groter publiek wilt bereiken? Dan moet je verbinding maken met een breder publiek: de uitdaging van wetenschapscommunicatie. Een lekensamenvatting, of in de onderzoekswereld beter bekend als layperson summary, is dan een mooi middel.

De meerwaarde van het ISO 17100-keurmerk

Als vertaalbureau dat vertalingen van de hoogste kwaliteit nastreeft, maken we graag waar wat we beloven. Namelijk: de beste vertaling leveren voor jou als opdrachtgever. De ISO 17100 houdt ons scherp en garandeert jou dat we ons aan die belofte houden. Wat is de ISO 17100 precies, en wat heb je eraan?

Knappe AI of knappe vertalers?

Als vertaalbureau dat vertalingen van de hoogste kwaliteit nastreeft, maken we graag waar wat we beloven. Namelijk: de beste vertaling leveren voor jou als opdrachtgever. De ISO 17100 houdt ons scherp en garandeert jou dat we ons aan die belofte houden. Wat is de ISO 17100 precies, en wat heb je eraan?

Samenwerken aan heldere onderzoeks-rapporten

Onderzoekers zijn vaak ervaren schrijvers, maar toch zijn onderzoeksrapporten niet altijd helder en toegankelijk. Dat komt door de kennisvoorsprong die je hebt als expert: die maakt het lastig om jouw bevindingen te vertalen voor een breder publiek. In de training Heldere onderzoeksrapporten schrijven leren onderzoekers om de stap naar de lezer te zetten: samen met de trainer ontwikkelen ze strategieën om hun wetenschappelijke teksten zo toegankelijk mogelijk maken.

Wetenschappelijke posterpresentatie op een congres? Geen stress!

Ga je voor het eerst een posterpresentatie geven op een vakgroepsbijeenkomst, symposium of congres? Geen stress. Onze academische trainer Laetis Kuipers helpt je op weg. Laetis geeft trainingen aan onderzoekers, op het gebied van presenteren en academische schrijfvaardigheid.

Hoera, een standaard voor heldere taal!

Je kent waarschijnlijk de ISO-standaarden wel: ze zijn er voor de kwaliteit van kinderzitjes, voor voedselveiligheid en voor kwaliteitsmanagement. Sinds kort is er ook ISO 24495, een internationale standaard voor heldere taal. Het doel: teksten die relevant, vindbaar en begrijpelijk zijn voor elke lezer. Wat is dat voor standaard, wat kun je ermee? Zes vragen en antwoorden.

7 gouden schrijfregels

Je moet een tekst schrijven. Een blog, een e-mail of misschien een langer rapport. Hoe zorg je voor een heldere en uitnodigende tekst? Hoe maak je het de lezer zo gemakkelijk mogelijk? Maak gebruik van deze 7 gouden schrijfregels. Als je die volgt, weet je zeker dat je tekst goed in elkaar zit en je boodschap glashelder overkomt.

Wettelijk recht op begrijpelijke taal

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een wettelijk recht op begrijpelijke taal. In de wet moet worden vastgelegd dat de overheid zich begrijpelijk moet uitdrukken. Doel: herstellen van vertrouwen in de overheid. Herstel van vertrouwen vraagt immers dat overheid en burgers elkaar kennen en begrijpen.

‘Je tekst hoeft niet direct perfect te zijn’

Taalcentrum-VU ging in gesprek met trainer en tekstredacteur Helen van Wessel over het schrijven met impact, effectief redigeren en de rol van ChatGPT hierin.

‘Schrijf gewoon zoals je praat’

Trainer Claudia Ruigendijk aan het woord.
115