Genomineerde Duidelijketaalprijs 2018: Ahmed Aboutaleb

Door Marc Wessels

Voor de Duidelijketaalprijs 2018 onderzoeken we het taalgebruik van burgemeesters van de 25 grootste gemeenten van Nederland. De acht genomineerden zijn inmiddels bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we iedere week een burgemeester aan je voor, in willekeurige volgorde. Deze week de eerste genomineerde: Ahmed Aboutaleb, burgemeester van de gemeente Rotterdam.


Geboren in Marokko

Ahmed Aboutaleb groeide op in het Marokkaanse dorpje Beni Sidel en kwam op vijftienjarige leeftijd naar Nederland. Hij leerde snel Nederlands en studeerde achtereenvolgens aan de lts en de mts om vervolgens de hts-opleiding telecommunicatie te volgen. Met de opgedane kennis werd Aboutaleb verslaggever bij Veronica, NOS-radio en later bij RTL Nieuws. De huidige burgemeester van Rotterdam groeide door naar persvoorlichter op het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, zijn eerste echte kennismaking met de politieke wereld.

Eerste politieke stappen

In 2002 solliciteert Aboutaleb naar een bewindsfunctie bij de LPF, maar na een tweetal gesprekken kan hij zich niet helemaal vinden in het gedachtegoed van de Lijst Pim Fortuyn. Twee jaar later sluit Aboutaleb zich aan bij de PvdA. Voor deze partij wordt hij in 2004 wethouder van Amsterdam. Vanaf dat moment gaat het hard met de politieke carrière van de geboren Marokkaan. Hij wordt staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende IV en in 2008 wordt Aboutaleb benoemd tot burgemeester van Rotterdam.

Harde en duidelijke taal

Burgemeester Aboutaleb schuwt harde en duidelijke taal niet om zijn punt te maken. Ook al leidt dit soms tot controverse. Zo zei de PvdA’er in 2006 in Opzij dat hij het terecht vindt dat de Sociale Dienst uitkeringen weigert voor vrouwen in een burka want ‘niemand wil immers een werkneemster in een burka.’ En na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs wendde hij zich tot Nederlanders die met de daders sympathiseerden: ‘In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kunt komen. Ga niet onschuldige journalisten ombrengen, dat is zo verachtelijk. Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden.’

Nederlander van het jaar

Ahmed Aboutaleb werd in 2014 door Elsevier verkozen tot Nederlander van het Jaar. Het juryrapport was duidelijk: ‘Aboutaleb is toegewijd, met oog voor detail, soms hard, altijd duidelijk.’ En dat is mede waarom de burgemeester van Rotterdam is genomineerd voor de Duidelijketaalprijs 2018. De PvdA’er durft stelling te nemen en spreekt in duidelijke taal, die voor een breed publiek te volgen is.

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Colofon