Genomineerde Duidelijketaalprijs 2018: Ahmed Marcouch

Door Marc Wessels

Voor de Duidelijketaalprijs 2018 onderzoeken we het taalgebruik van burgemeesters van de 25 grootste gemeenten van Nederland. De acht genomineerden zijn inmiddels bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we iedere week een burgemeester aan je voor, in willekeurige volgorde. Vandaag de zesde genomineerde: Ahmed Marcouch, burgemeester van de gemeente Arnhem.


Opgegroeid in Marokko

Ahmed Marcouch werd geboren op 2 mei 1969 in het Noord-Marokkaanse plaatsje Beni-Boughafer. Zijn vader vertrok begin jaren zeventig naar Amsterdam, om daar als gastarbeider te werken. Zijn moeder overleed toen Ahmed drie jaar oud was. In 1979 werd Marcouch, samen met zijn broers en zussen, herenigd met zijn vader in Nederland. In twee jaar tijd leerde de huidige burgemeester van Arnhem Nederlands, om vervolgens te gaan studeren en te werken als ziekenverzorger. Via omzwervingen bij de politie en het ROC kwam hij terecht bij de gemeente Amsterdam als procesmanager jeugdbeleid. Maar de bekendheid kwam pas echt als woordvoerder en bestuurslid van de UMMAO, de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken.

Stadsdeelvoorzitter Slotervaart

In mei 2006 wordt Ahmed Marcouch in Slotervaart de eerste Marokkaanse stadsdeelvoorzitter van Nederland. Daar voert hij een beleid dat hem regelmatig kritiek oplevert uit verschillende hoeken. Zo wilde Marcouch islamonderwijs invoeren op openbare scholen, wilde hij jongeren die zich misdroegen en slechts een verblijfsvergunning hadden het land uit kunnen zetten en maakte hij zich hard voor homo-emancipatie in Slotervaart en moslimkringen. Ondanks de kritiek groeide de populariteit van de stadsdeelvoorzitter vanwege zijn duidelijkheid en stevige beleid.

Voorstander van duidelijke taal

De burgemeester van Arnhem is voorstander van duidelijke taal, al levert dat soms problemen op. ‘Ik spreek me uit, daardoor krijg ik veel over me heen. Ik word beledigd en ik heb te maken met bedreigingen en intimidaties’, aldus Marcouch. De bedreigingen zijn volgens de burgemeester intenser geworden nadat hij aandrong op een verbod op salafistische organisaties. Ook sprak Marcouch zich uit tegen onverdraagzaamheid, criminaliteit en extremisme en noemde zichzelf ‘een man die laat zien dat het wél kan’, doelend op zijn achtergrond en zijn carrière. Het taalgebruik van de burgemeester van Arnhem is onmiskenbaar duidelijk. En daarom is hij genomineerd voor de Duidelijketaalprijs 2018.

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Colofon