Genomineerde Duidelijketaalprijs 2018: Hubert Bruls

Door Marc Wessels

Voor de Duidelijketaalprijs 2018 onderzoeken we het taalgebruik van burgemeesters van de 25 grootste gemeenten van Nederland. De acht genomineerden zijn inmiddels bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we iedere week een burgemeester aan je voor, in willekeurige volgorde. Vandaag de laatste genomineerde: Hubert Bruls, burgemeester van de gemeente Nijmegen.


Studie politicologie

Hubert Bruls werd op 6 februari 1966 geboren in het Limburgse Nuth. Op 18-jarige leeftijd begon hij de opleiding Politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en startte vervolgens zijn loopbaan bij ambtenarenvakbond NOVON/ABVAKABO. In 1986 sloot hij zich aan bij het CDA en namens die partij was Bruls in 1998 gemeenteraadslid in Nijmegen, om daarna wethouder te worden in dezelfde stad.

Burgemeester Venlo

Van 2002 tot 2005 was de huidige burgemeester van Nijmegen Tweede Kamerlid. Hij hield zich bezig met het arbeidsmarktbeleid en werkgelegenheid, maar ook met het grotestedenbeleid en infrastructuurprojecten in Gelderland. Op 1 oktober 2005 werd Bruls voor het eerst burgemeester, in Venlo. Ook na de fusie van Venlo met de gemeenten Arcen en Velden bleef Bruls er burgervader. Als burgemeester van Venlo haalde hij onder meer de Floriade naar Limburg. In 2012 werd Bruls door de gemeenteraad van Nijmegen voorgedragen als burgemeester, waar hij in mei van dat jaar werd geïnstalleerd.

Stevige bewoordingen

De burgemeester van Nijmegen schroomt niet om stevige bewoordingen te gebruiken om zijn standpunten te verkondigen. Zo schreef hij in 2017 een brandbrief aan minister Blok over het ‘rondpompen’ van criminele asielzoekers. ‘Door het rondpompen wordt het negatieve gedrag niet alleen in stand gehouden, maar in zekere zin ook nog gefaciliteerd en kunnen deze lieden hun gang blijven gaan’, aldus de burgemeester. Over het plaatsen in Nijmegen van deze criminele asielzoekers was Bruls duidelijk: ‘U moet voor deze categorie een andere oplossing zoeken.’

Niet stemmen is niet klagen

Ook over mensen die niet wilden gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart was hij helder. ‘Wie niet gaat stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, maar later wel zijn beklag doet over gemeentelijke besluiten, is niet serieus te nemen.’ Deze duidelijke taal juichen wij toe en daarom is burgemeester Bruls genomineerd voor de Duidelijketaalprijs 2018.

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Colofon