Genomineerde Duidelijketaalprijs 2018: John Jorritsma

Door Marc Wessels

Voor de Duidelijketaalprijs 2018 onderzoeken we het taalgebruik van burgemeesters van de 25 grootste gemeenten van Nederland. De acht genomineerden zijn inmiddels bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we iedere week een burgemeester aan je voor, in willekeurige volgorde. Vandaag de vierde genomineerde: John Jorritsma, burgemeester van de gemeente Eindhoven.


Politieke carrière

John Jorritsma is van jongs af aan actief in de politiek. Op 20-jarige leeftijd was de huidige burgemeester van Eindhoven al ambtenaar afdeling stadontwikkeling bij de gemeente Amersfoort. Daarop volgden functies bij de gemeenten Hoevelaken, Leusden, Loenen aan de Vecht en Sint Oedenrode. Met al deze ervaring op zak werd Jorritsma in 1997 burgemeester van Cranendonck. Na vijf jaar ging Jorritsma aan de slag als directeur bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Tot 2008, toen Jorritsma Commissaris van de Koning werd in Friesland. Vanuit deze functie werd de VVD’er voorgedragen als burgemeester van Eindhoven, waar hij op 13 september 2016 werd geïnstalleerd.

Onderscheidingen in Noord-Brabant

De geboren Fries is dus weer terug in Noord-Brabant, waar hij al diverse onderscheidingen heeft ontvangen. Zo werd Jorritsma gedecoreerd met de Gouden Erepenning van de gemeenten Sint-Oedenrode en Cranendonck voor de vele maatschappelijke en sociale verdiensten voor beide gemeenten. Vanwege bijzondere verdiensten voor de provincie kreeg Jorritsma de Commissarissenpenning en daarnaast werd de burgemeester van Eindhoven ook nog onderscheiden met de ‘Hertog Jan’. Deze onderscheiding is een erkenning voor zijn inzet voor het versterken van de economische structuur van Noord-Brabant.

Duidelijke, soms harde, taal

Jorritsma schuwt duidelijke, en soms harde taal niet om zijn punt te maken. Zo maakte hij dit jaar op de nieuwjaarsreceptie in stevige bewoordingen duidelijk dat de gemeenteraad van Eindhoven eerst eens financieel orde op zaken moet stellen, voordat er weer geld uitgegeven kan worden. En ook over zogenoemde ‘wijkkoningen’ is de burgemeester duidelijk. ‘Het is naïef dat mensen zo vrij mogen bewegen, terwijl duidelijk is dat er iets niet in de haak is. Jonge mensen die een nieuwe Porsche rijden en de benzine van hun uitkering betalen. Mannen die nog nooit een scheerapparaat hebben gebruikt, maar wel tientallen panden op hun naam hebben staan.’ Met deze duidelijke taal is de heer Jorritsma terecht genomineerd voor de Duidelijketaalprijs 2018.

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Colofon