Genomineerde Duidelijketaalprijs 2018: Onno van Veldhuizen

Door Marc Wessels

Voor de Duidelijketaalprijs 2018 onderzoeken we het taalgebruik van burgemeesters van de 25 grootste gemeenten van Nederland. De acht genomineerden zijn inmiddels bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we iedere week een burgemeester aan je voor, in willekeurige volgorde. Vandaag de vijfde genomineerde: Onno van Veldhuizen, burgemeester van de gemeente Enschede.


Praeses Collegii

Onno van Veldhuizen werd geboren op 26 oktober 1962 en is de zoon van oud PVDA-burgemeester Eppo van Veldhuizen. In 1982 ging hij Rechten studeren aan de Universiteit Leiden. Daar sloot hij zich aan bij de Leidse Studenten Vereniging Minerva, waar hij Praeses Collegii werd. Zes jaar later studeerde Van Veldhuizen af en ging de huidige burgemeester van Enschede naar Osnabrück voor zijn Ph.D. Aan de Universiteit van Osnabrück promoveerde hij in 1993 Magna Cum Laude om vervolgens het bedrijfsleven in te gaan. Eerst als advocaat bij Loeff Claeys Verbeke in Parijs en Rotterdam, daarna als bedrijfsjurist en lid van het managementteam bij Royal Gist Brocades NV en vervolgens als partner bij Omni Finance & Investment Group.

Politieke carrière

In 1999 wordt Van Veldhuizen gevraagd als burgemeester van de gemeente Nieuwkoop. Op dat moment is hij met 36 jaar de jongste burgemeester van Nederland. Na vier jaar verruilt de D66’er de gemeente Nieuwkoop voor de gemeente Hoorn, om daar twaalf jaar lang het burgemeesterschap te vervullen. Ondertussen is hij ook nog een jaar vicevoorzitter van het landelijk bestuur van D66. Op 2 oktober 2015 wordt Van Veldhuizen benoemd als burgemeester van de gemeente Enschede. Ook is hij inmiddels vicevoorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

Agenda voor Twente

Onno van Veldhuizen is voorvechter van een sterke Twentse regio. Daarvoor gebruikt de burgemeester van Enschede zo nu en dan klare taal. Zo hekelde hij de opstelling van Hengelo en Almelo ten opzichte van de Agenda voor Twente: ‘Wat ik vind opvallen zijn de bedragen die een deel van het stedelijk motorblok van Twente wilde investeren.’ Maar toen de meeste gemeenten zich hadden aangesloten bij de Agenda voor Twente, benoemde Van Veldhuizen dat ook. Hij prees de wil om samen ‘in Twentse kracht’ in de regio te investeren. Duidelijke taal, op moeilijke en makkelijke momenten, juichen wij toe. Daarom is de heer Van Veldhuizen een van de acht genomineerden voor de Duidelijketaalprijs 2018.

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Colofon