Genomineerde Duidelijketaalprijs 2018: Paul Depla

Door Marc Wessels

Voor de Duidelijketaalprijs 2018 onderzoeken we het taalgebruik van burgemeesters van de 25 grootste gemeenten van Nederland. De acht genomineerden zijn inmiddels bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we iedere week een burgemeester aan je voor, in willekeurige volgorde. Vandaag de zevende genomineerde: Paul Depla, burgemeester van de gemeente Breda.


Studie politicologie

Paul Depla werd geboren op 17 april 1965 in Eindhoven. Hij groeide op in de lichtstad en behaalde daar ook zijn vwo-diploma. Depla ging Sociologie studeren aan de Universiteit van Tilburg, maar verwisselde Tilburg al na een jaar voor de Katholieke Universiteit Nijmegen, waar hij aan de studie Politicologie begon. Toch keerde de huidige burgemeester van Breda weer terug naar Tilburg om daar in 1995 te promoveren op een studie naar de vernieuwing van de lokale democratie. Dat Depla de politiek in ging, was geen verrassing. Hij is de kleinzoon van voormalig minister Frank Teulings, zijn broer Staf is wethouder in Eindhoven en broer Frank is in diezelfde stad gemeenteraadslid.

Politieke carrière

De PVDA’er zette zijn eerste politieke stappen in 1998, als lid van het campagneteam van de partij. Van 1998 tot 2000 was hij tevens politiek adviseur van Tineke Netelenbos, destijds de minister van Verkeer en Waterstaat. Vanaf 2000 was Depla actief als wethouder in Nijmegen. In april van dat jaar werd hij benoemd tot burgemeester van Heerlen. Deze functie vervulde de PVDA’er vijf jaar, waarna hij werd voorgedragen als burgemeester van Breda.

Voorvechter gereguleerde wietteelt

Als Paul Depla ergens voor is, laat hij dat duidelijk merken. Zo is de burgemeester van Breda voorvechter van gereguleerde wietteelt. ‘Nu is er geen enkele kwaliteitscontrole op de wiet die aan de coffeeshops wordt geleverd. Dat is onacceptabel’, aldus Depla. Toen bekend werd dat een onderzoeksrapport over regulering van de wietteelt in 2014 door ambtenaren op het ministerie van Justitie drastisch is aangepast, stak Depla zijn boosheid niet onder stoelen of banken. ‘De discussie over de modernisering van het softdrugsbeleid is in feite vier jaar lang vertraagd en op slot gezet. Dit is onvoorstelbaar. Je verwacht dat je in Nederland het debat met feiten kan beïnvloeden. Maar door het ministerie en de minister van Justitie is vals spel gespeeld. Dat is voor mensen die gestreden hebben voor vernieuwing van het softdrugsbeleid een slag in het gezicht.’

Duidelijke taal, dat is waar de Duidelijketaalprijs om draait en daarom is de burgemeester van Breda, Paul Depla, genomineerd voor de editie van dit jaar.

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Colofon