Genomineerde Duidelijketaalprijs 2018: Pauline Krikke

Door Marc Wessels

Voor de Duidelijketaalprijs 2018 onderzoeken we het taalgebruik van burgemeesters van de 25 grootste gemeenten van Nederland. De acht genomineerden zijn inmiddels bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we iedere week een burgemeester aan je voor, in willekeurige volgorde. Vandaag de tweede genomineerde: Pauline Krikke, burgemeester van de gemeente Den Haag.


Geboren in Sneek

Pauline Krikke werd op 9 mei 1961 geboren in Sneek. Op 18-jarige leeftijd verhuisde ze naar Amsterdam, waar Krikke Bibliotheek en Documentatie ging studeren aan de Fredrik Muller Academie. De huidige burgemeester van Den Haag begon daarna aan de opleiding Rechten aan de Vrije Universiteit, maar maakte deze studie niet af. Wel was ze als student betrokken bij de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen en een jongerenorganisatie van de Verenigde Naties (ISMUN).

Politieke carrière

Eind jaren tachtig start Pauline Krikke haar politieke carrière en ze wordt al snel campagneleider voor de VVD in Amsterdam. Vanaf 1994 raakt haar politieke loopbaan in een stroomversnelling. Eerst wordt ze gekozen in de gemeenteraad van de hoofdstad, twee jaar later wordt ze hier wethouder voor Economische Zaken, Lucht- en Zeehaven. In 1998, na de gemeenteraadsverkiezingen, krijgt Krikke de portefeuilles voor Economische Zaken en Werkgelegenheid en Bouwen, Wonen en Economie. In september 2001 maakt ze de stap naar het burgemeesterschap van de gemeente Arnhem. Daar dient ze twee termijnen van zes jaar, om in 2015 de Eerste Kamer in te gaan. Vanuit deze functie wordt Krikke op 6 februari 2017 voorgedragen door de gemeenteraad van Den Haag om burgemeester te worden in de hofstad. Op 17 maart 2017 wordt ze in haar ambt benoemd.

Directheid

Pauline Krikke staat bekend om haar ‘gewone contact’ met de burger en tegelijkertijd harde beleid tegen misstanden. Volgens het Arnhemse SP-collegelid Elferink klinkt dat ook door in haar taalgebruik: ‘Ze was heel direct. Sommige mensen hadden daar moeite mee. Maar ik ben zelf ook heel direct en heb zeker aanvaringen met haar gehad. Ik heb een soort haat-liefdeverhouding met haar, en dat zijn toch de leukste verhoudingen’.

Duidelijk taalgebruik

Haar directe toon valt niet altijd in goede aarde bij derden en leidt wel eens tot conflicten, maar desondanks wordt Krikke geroemd om haar duidelijke taalgebruik. En om die reden is zij genomineerd voor de Duidelijketaalprijs 2018.

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Colofon