Vijf gouden tips voor uitstekende columns

Door Eric Tiggeler

Columns schrijven wordt steeds populairder. Maar hoe schrijf je nu een boeiende en overtuigende column? Vijf gouden tips.


Je ziet ze in elke krant, in elk tijdschrift en in elk digitaal magazine terug en ook op de radio hoor je ze steeds vaker: columns. Columns zijn razend populair en zorgen geregeld voor heftige discussies. Deze tekstvorm biedt namelijk een ideaal platform om je visie op een onderwerp te delen met de rest van de wereld. En die visie hoeft natuurlijk niet altijd conform de heersende opvatting te zijn. De genomineerden voor onze Duidelijketaalprijs weten als geen ander hoe je een goede column moet schrijven. Netjes wanneer het kan, vilein wanneer nodig. Een goede column zet mensen aan het denken. Maar hoe schrijf je nu een goede column? Hieronder vind je vijf gouden tips.

Tip 1: schrijf over iets herkenbaars

Een goede column gaat over een persoonlijke ervaring die voor een groot publiek herkenbaar is. Bijvoorbeeld over jouw ervaring in de rij bij de supermarkt of jouw belevenissen op je vakantieadres. Hoe herkenbaarder, hoe beter. Bedenk wel dat iets wat voor jou herkenbaar is, dat niet voor iedereen hoeft te zijn. Bepaal van tevoren op welke doelgroep jij je column richt en pas daar je verhaal op aan.

Tip 2: haak in op de actualiteit

De beste columns weten herkenbaarheid te combineren met de actualiteit. Is in het nieuws dat het druk is op Schiphol? Dan is dat een mooie gebeurtenis om op in te haken met jouw column. Actualiteit hoeft niet per se te gaan over landelijke onderwerpen. Heb je iets in jouw buurt meegemaakt, dan kan dat ook een uitstekende aanleiding zijn voor je column.

Tip 3: durf de grens op te zoeken

Een column hoeft niet politiek correct te zijn. Neutraal evenmin. Daar is het gewone nieuws al voor. Juist in een column kun je jouw zienswijze verwoorden. Durf dat dan ook te doen. Heb je een stevig standpunt over een bepaald onderwerp? Schrijf het op. Het doel van jouw column is niet om met iedereen vrienden te maken, maar juist jouw persoonlijke ervaring en gedachten met de wereld te delen.

Tip 4: breng structuur aan

Voor columns geldt hetzelfde als voor vrijwel alle teksten: breng structuur aan. Trek met de eerste paar zinnen de lezer jouw column in. Heb je de aandacht gegrepen? Mooi, tijd voor het middenstuk. Hierin werk je jouw kerngedachte uit. Vervolgens sluit je af met een uitsmijter die de lezer aan het denken zet. En vergeet niet, begin elke alinea met een topiczin die de lading dekt.

Tip 5: Schrap en win

Het kost al genoeg tijd om een krant of magazine helemaal uit te lezen; houd hier rekening mee bij het schrijven van je column. Houd je verhaal kort en bondig. Lees je eerste versie door en schrap alles wat niet per se nodig is. Hoe minder woorden jij nodig hebt om je standpunt te verkondigen (en te onderbouwen), hoe aantrekkelijker jouw column voor de lezer.

Nog meer tips?

Nog meer tips voor het schrijven van een vlammende column? Lees dan verder met dit artikel over het schrijven van briljante columns.

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Webdesign : RAADHUIS /  Fotografie