Softwaretaal

Door Mathilde van Arkel

Elk softwarepakket spreekt een eigen taal – of in elk geval een eigen dialect. Al die talen kun je je eigen maken, en mocht je onverhoopt stranden dan is er de helpdesk. Maar … helaas. Ook die spreekt softwaretaal.


In mijn werk als beheerder van de online leeromgeving van het Taalcentrum-VU kom ik bijna dagelijks nieuwe termen tegen. De ene keer Engels, de andere keer een welluidende afkorting. Het lijkt me tijd voor een kleine quiz. Wat betekent de volgende softwaretaal?

Quizvraag 1

Maak hier uw ticket aan. Oh leuk, gaan we een avondje uit? Of een weekendje naar Londen misschien? Helaas, een ticket is niks meer dan een veredeld mailtje dat je via een speciaal daartoe ingerichte portal kunt indienen bij de helpdesk.

Quizvraag 2

Heeft u de EPP-code al ontvangen? Weer zo'n goeie vraag. Oh, dat noem je ook wel een verhuissleutel, zodat ik een website kan verplaatsen? Nou, in dat geval kan ik u zeggen dat ik die inderdaad heb ontvangen.

Softwaretaal

Quizvraag 3

Millennium 2000 heeft voor de domeinnaam een wijziging van de houdernaam aangevraagd. Deze aanvraag is door Syntex verwerkt. Ik staar verdwaasd en lichtelijk geïntimideerd naar mijn scherm. Hier staat belangrijke informatie. Mogelijk zelfs het antwoord op mijn vraag. Maar de woorden krijgen voor mij geen betekenis. Geen idee of ik zojuist slecht of goed nieuws heb gelezen, of ik iets moet doen of juist al heb gedaan. Kortom: het antwoord op quizvraag 3 is ‘geen idee’.

Duidelijke taal begint bij jezelf

Van onze schrijvende cursisten hoor ik dat ze het liefst in een online leeromgeving werken die zo intuïtief mogelijk is. Met de onderwerpen waar ze mee te maken hebben duidelijk zichtbaar. En verder geen overbodige afleiding op het scherm. Ik ben dan ook blij dat we onze online leeromgeving in een nieuw, gebruiksvriendelijker jasje hebben gestoken. Want als ik het voor onze cursisten begrijpelijker kan maken, dan kunnen de technische computermannen dat vast ook voor mij doen. Een beter milieu begint bij jezelf, maar dan digitaal.

En zo niet, dan vraag ik Rob gewoon om nog een nieuwe vacature te plaatsen. ‘Vertaler gezocht: Softwariaans - Nederlands.’

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Webdesign : RAADHUIS /  Fotografie