Officiële spellinglijst na 10 jaar geüpdatet

13 oktober 2015

‘Het nieuwe Groene Boekje geeft de taalgebruiker veel meer duidelijkheid’


Het nieuwe Groene Boekje van de Nederlandse Taalunie is verschenen. Goed nieuws, vindt Eric Tiggeler, onze spellingdeskundige: ‘Het is het belangrijkste spellingnaslagwerk, en het is nu weer helemaal bij de tijd.’

De samenstellers van het nieuwe Groene Boekje hebben veel nieuwe woorden en afkortingen opgenomen die in de afgelopen tien jaar in onze taal zijn opgedoken. Eric Tiggeler beoordeelde als maker van onze spellingtrainingen wat de belangrijkste veranderingen zijn. ‘Wat vooral opvalt, is dat je in het Groene Boekje nu veel meer actuele Engelse woorden en Engelse technologietermen vindt: smoothie, bed and breakfast, OMG (oh my god), 3D-film, USB-kabel, whatsappen, fotoshoot, drone, iPhoneapplicatie. Die toevoegingen maken het Groene Boekje veel praktischer, want juist dat zijn woorden waarvan mensen de spelling willen weten.’

Nieuwe ‘oude’ woorden

Eric: ‘Nog een verbetering is dat het Groene Boekje nu ook woorden bevat die al langer bestaan, maar die je in de vorige versie vergeefs zocht. Bijvoorbeeld product-marktcombinatie, lastminuteboeking, naw-gegevens. Een grappig voorbeeld is turquoise, dat in het vorige Groene Boekje ontbrak. Dat leidde tot hele discussies of het woord nu wel of niet bestond. Nou, ook dat is nu officieel: het bestaat.’

Eenheid in spellingland

In het verleden kon het wel gebeuren dat je verschillende spellingen vond in verschillende naslagwerken. Is dat nu verbeterd? Eric: ‘Ja, er is meer eenheid. Het Groene Boekje en de Dikke Van Dale worden nu beide uitgegeven door Van Dale; beide volgen de officiële spelling. En het Witte Boekje van het Genootschap Onze Taal houdt op te bestaan als ‘protestboek’: dat wordt opgevolgd door een Spellingwijzer Onze Taal. Dat bevat nog altijd de ‘witte’ uitzonderingen, maar de officiële spelling is ook daar het uitgangspunt.’

De uitgebreide onlineversie van het Groene Boekje is te vinden op www.woordenlijst.org.

Wil je je kennis van de Nederlandse spelling weer eens helemaal opfrissen? Volg dan onze geüpdatete workshop Foutloos Nederlands op woensdag 25 november.

Nog meer weten over de vernieuwingen in het Groene Boekje? Lees dan onze taaltip in de nieuwe CNTXT.

Wij werken voor RNW Media Springer Media PropertyView Hamilton Bright Prorail Makelaarsvereniging Amsterdam Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht AVAG/VUmc OOM verzekeringen Pokon Naturado Rijksmuseum Gemeente Alkmaar Woonstichting Rochdale KWF Kankerbestrijding ASEGA Media Meer »
© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Webdesign : RAADHUIS /  Fotografie