Taalgebruik burgemeesters staat centraal bij Duidelijketaalprijs 2018

13 maart 2018

​De jubileumeditie van de Duidelijketaalprijs van het Taalcentrum-VU wordt gewonnen door een burgemeester. Deze categorie werd met 53% van de stemmen door het publiek verkozen boven talkshowhosts (47%).


De genomineerde burgemeesters

Een onderzoeksjury heeft uit een longlist van burgemeesters van de 25 grootste gemeenten van Nederland acht kandidaten geselecteerd. De genomineerden zijn: Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Pauline Krikke (Den Haag), Jan van Zanen (Utrecht), John Jorritsma (Eindhoven), Paul Depla (Breda), Hubert Bruls (Nijmegen), Onno van Veldhuizen (Enschede) en Ahmed Marcouch (Arnhem). De jury, onder leiding van universitair docent aan de VU C. Beukeboom, zal door middel van een taalkundig onderzoek bepalen wie de winnaar wordt van de 10e editie van de Duidelijketaalprijs. De winnaar wordt in de tweede helft van mei bekendgemaakt.

Waar letten we op bij de Duidelijketaalprijs?

De genomineerden worden geanalyseerd op basis van een groot aantal taalcriteria, om te bepalen wie haar of zijn boodschap het duidelijkst weet over te brengen op een groot publiek. Belangrijke voorwaarden voor selectie zijn de algemene bekendheid van de burgemeester, het aantal media-optredens (voor de analyseerbaarheid) en de eis van voldoende diversiteit.

Over de Duidelijketaalprijs

De Duidelijketaalprijs is door het Taalcentrum-VU in het leven geroepen om duidelijk taalgebruik uit te lichten en te belonen. We kiezen ieder jaar een beroepsgroep of maatschappelijk veld, waarbinnen we bekende Nederlanders onderzoeken op taalgebruik. Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier, Wim Anker, Jeroen Dijsselbloem (voor zijn Engels), Michel Mulder, Marco Verhoef, Bas Haring en Fidan Ekiz.

Wij werken voor Springer Media PropertyView Hamilton Bright Prorail RNW Media Makelaarsvereniging Amsterdam Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht AVAG/VUmc OOM verzekeringen Pokon Naturado Rijksmuseum Amsterdam UMC Gemeente Alkmaar Woonstichting Rochdale KWF Kankerbestrijding Meer »
© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Colofon