Clichés of cliché’s? Zo zit het met de meervouds-s

Clichés of cliché’s? Zo zit het met de meervouds-s

Door Eric Tiggeler

Contact opnemen

Schrijf je clichés of cliché's? En is het shampoos of shampoo's? De meervouds-s is voor veel mensen lastig. Met onze uitleg doe jij het voortaan goed!

 

Een cursist van onze training Correct Nederlands was volhardend: het meervoud van cliché is toch cliché’s? Niet dus: clichés schrijf je zonder apostrof. Hoe zit het?

De regel is: zet alleen een apostrof voor de meervouds-s als er een verkeerde uitspraak dreigt. Daarom is er wel een apostrof nodig bij woorden als taxi’s, oma’s, disco’s. Zonder apostrof zou je de laatste lettergreep verkeerd kunnen lezen: *taxis, *omas, *discos.

Wel een apostrof in het meervoud

Het Groene Boekje omschrijft nauwkeuriger bij welke woorden het uitspraakprobleem optreedt. Er is een apostrof nodig, aldus het Groene Boekje, bij het meervoud van woorden die uitgaan op een lange klinker die je schrijft met één letterteken en zonder accent. Daaronder vallen onder andere de hierboven genoemde voorbeelden: woorden op i, a en o.

Wanneer geen apostrof?

Je schrijft het meervoud zonder apostrof als er geen uitspraakproblemen kunnen optreden. Dat is volgens de officiële spellingregels in de volgende gevallen:

  • als het woord eindigt op een toonloze e: lente, lentes;
  • na een klinker die je met twee of meer letters schrijft: shampoo, shampoos;
  • na een klinker met een accentteken: café, cafés.


Tip: wees zuinig met apostrofs

We merken dat veel mensen de apostrof in het meervoud wat te ruimhartig plaatsen; vandaar ook dat je vaak spellingen tegenkomt als cliché’s, ambulance’s en niveau’s. Allemaal fout: de apostrof is niet nodig voor de uitspraak, dus je schrijft hem niet. Goed is clichés, ambulances, niveaus.

Workshop Correct Nederlands

Twijfel jij ook wel eens over de juiste schrijfwijze van woorden? Haal je d's en t's nog wel eens door elkaar of schrijf je net zo gemakkelijk cadeaus als cadeau's? Volg dan onze workshop Correct Nederlands. In een 1-daagse opfriscursus komen de belangrijkste regels op het gebied van spelling en grammatica nog eens voorbij. Meld je nu aan voor de open training.

 

Auteur: Eric Tiggeler

Maakt schrijftrainingen, redigeert teksten, schrijft taalboeken en -blogs. Wordt taalgoeroe genoemd, maar leert gelukkig nog elke dag iets nieuws.

Meer over Eric
367