Best een beetje – hoe te zeggen wat je niet bedoelt

Best een beetje – hoe te zeggen wat je niet bedoelt

Door Natalie Luigs

Contact opnemen

Gister was het eindelijk zover: ik kreeg de sleutel van mijn nieuwe woning overhandigd. Maandenlang had ik naar dit moment toegeleefd en daar was het dan ineens. Het is als het zoeken naar een nieuwe baan: het kost immens veel tijd en energie, maar als je dan eenmaal over alle drempels heen bent, ben je binnen. In deze blog probeer ik je een handje te helpen bij de zoektocht naar een baan. Sollicitatietrainster Anja Grüteke dacht met me mee. Succesvol solliciteren, zo doe je het!

 

Op dit moment zijn er een kleine 700.000 werkzoekenden. Mensen die dagelijks vacaturesites afstruinen op zoek naar de perfecte match. Want vind maar eens een passende vacature, schrijf maar eens een opvallende brief en bluf jezelf maar eens door een gesprek heen: een helse opgave is het!

Succesvol solliciteren: de zoektocht

Een analyse vooraf is cruciaal, want wat wil je precies en wat kun je? Als je dat helder voor de geest hebt, kun je gericht zoeken naar vacatures. Zodra je een passende vacature gevonden hebt, moet je jezelf afvragen waarom juist deze vacature jou aanspreekt en waarom uitgerekend jij de perfecte kandidaat bent. Met die antwoorden in je achterhoofd kun je aan de sollicitatiebrief beginnen.

Succesvol solliciteren: de brief

Je sollicitatiebrief schetst als het ware een eerste indruk van jezelf. Onderzoek vóórdat je begint met schrijven bij wat voor soort bedrijf je solliciteert, zodat je de juiste snaar weet te raken. Maar niet alleen het bedrijf, ook het soort vacature kan bepalen hoe jij je sollicitatie insteekt. Een mooi voorbeeld van een sollicitatiebrief kwam ik onlangs tegen: sollicitante Xuan Thai plaatste haar brief op Facebook. Ze solliciteerde naar de functie van Social Media Manager bij Heineken. Wat een schot in de roos. En uitgenodigd werd ze! Dat komt omdat het, naast een sterke brief, een brief is die opvalt. Misschien nog wel belangrijker dan opvallen met je brief, is de aansluiting zoeken met sleutelwoorden uit de vacature. Dat resulteert in een brief op maat.

succesvol solliciteren


Succesvol solliciteren: het cv

Steeds vaker blijkt dat de brief minder gelezen wordt en dat het cv veel belangrijker is. Recruiters scannen het cv op trefwoorden die zij herkennen: termen uit de vacature en woorden die bij de onderneming passen. Ben je sterk in het leggen en onderhouden van relaties en vraagt de vacature een ‘relatiebouwer’, dan kun je die term best opnemen. Vraagt de vacature bijvoorbeeld ‘Aantoonbare ervaring in het succesvol neerzetten van marketing campagnes’? Vertaal je ervaring op dat gebied dan ook in je cv naar: ‘Twee voorbeelden van succesvolle marketingcampagnes’ en werk die kort uit. Het liefst met vermelding van een concreet resultaat van die campagnes, al is het maar het aantal ‘leads’ of potentiële klanten dat het heeft opgeleverd.

Succesvol solliciteren: het gesprek

Wanneer je op papier hebt bewezen dat jij de juiste kandidaat bent, mag je dat komen toelichten in het sollicitatiegesprek. De voorbereiding op het gesprek is minstens zo belangrijk als het gesprek zelf. Bereid je voor door zoveel mogelijk concrete voorbeelden te bedenken bij de competenties uit de vacature. Dit wordt ook wel de STARR-methode genoemd (Situatie Taak Actie Resultaat Reflectie). Doel van het sollicitatiegesprek is de sollicitatiecommissie overtuigen van jouw kwaliteiten. Blijf daarbij vooral jezelf. De commissie zal een hoop vragen op je afvuren en is vaak ook benieuwd naar jouw mindere eigenschappen. Natuurlijk moet je hier eerlijk over zijn; de commissie vindt het belangrijk dat je zelfkennis hebt. Sla niet door in het benoemen van je negatieve eigenschappen. Vergeet niet jezelf in het juiste licht neer te zetten. Presenteer je mindere eigenschappen bijvoorbeeld als keerzijdes van je kwaliteiten. Als de commissie na het gesprek nog steeds in jou gelooft, en er is een wederzijdse klik, ben je zo goed als binnen.

Binnen!

En dan is het zover: je bent een nieuwe baan, alle drempels zijn overwonnen. Weet dat het allemaal niet vanzelf gaat, dat je misschien teleurstellingen moet overwinnen en jezelf moet herpakken om door te gaan. Uiteindelijk wordt je doorzettingsvermogen beloond en komt het moment daar dat je de sleutel krijgt en binnen bent. Succes!

Door: Natalie Luigs

Natalie is een echte taalfanaat. Ze komt van origine uit Duitsland, waar zij Franse, Engelse en Nederlandse taal- en letterkunde heeft gestudeerd. Sinds juli 2022 is zij een van onze coördinatietoppers van de vertaalafdeling.

Meer over Natalie
387