VU-medewerker? Bekijk hier onze taaldiensten voor VU-medewerkers.

Dubbele ontkenningen? Wees dubbel voorzichtig!

Dubbele ontkenningen? Wees dubbel voorzichtig!

Door Eric Tiggeler

Contact opnemen

Dubbele ontkenningen zijn dé manier om je lezer flink te verwarren. Misschien wel correct Nederlands, maar beslist geen duidelijke taal. Ontdek het zelf!

 

Poll: wel/niet oneens?

Neem het voorbeeld hieronder. Als je webbezoekers wilt laten kiezen tussen twee standpunten, moet je die wel heel duidelijk onderscheiden. Hieronder zie je hoe het fout gaat op de site van de Gooi- en Eemlander: de krant legt een negatieve stelling voor, Hypotheekregels niet soepeler. Kies je voor Oneens? Dan vind je dus niet dat de regels niet soepeler moeten. Eenvoudiger gezegd: je vindt dat ze wél soepeler mogen. Hoe betrouwbaar zouden de resultaten van deze puzzelende poll zijn?

Dubbele ontkenning


Facebook: wel/niet annuleren?

Je hebt iets op je Facebookpagina gewijzigd, maar je hebt je toch weer bedacht. Dan is Wijzigingen annuleren te begrijpen: dat betekent 'veranderingen niet doorvoeren'. Maar wat betekent het als je Nee zegt op de vraag of je zeker weet dat je je wijzigingen wilt verwijderen? Je wijzigingen wél doorvoeren is in Facebooktaal blijkbaar ‘niet zeker weten dat je je wijzigingen wilt verwijderen’. Facebooks vraag is misschien wel in correct Nederlands gesteld, maar het is zeker geen duidelijk Nederlands. Ik heb heel lang geaarzeld en toen maar op het kruisje geklikt.

Dubbele ontkenning


Ovchipkaart.nl: onmogelijke wachtwoorden

O jee, mijn accountregistratie op ovchipkaart.nl is niet gelukt! Kijk maar hieronder: mijn wachtwoord bevat niet de vereiste tekens. En het is tussen de 8 en 1000 karakters. En dat mag wel. Of niet? Of wel? Hier is de schrijver halverwege zijn opsomming uit het oog verloren waar hij het over had: zijn dit nu wachtwoordkenmerken die juist wel of juist niet toegestaan zijn? Geen wonder dat ik nog altijd niet geregistreerd ben.

Dubbele ontkenning


Ontken, maar doe het met mate

Wil je helder en correct Nederlands schrijven, houd dan dubbele ontkenningen in de gaten. Combineer je twee woorden met een negatieve lading in één zin, dan is het gevaar dat je verwarring zaait: bedoel je het positief of negatief? Het advies is dus: ontken gerust, maar doe het met mate. Daar kan geen mens het niet mee eens zijn!

Auteur: Eric Tiggeler

Maakt schrijftrainingen, redigeert teksten, schrijft taalboeken en -blogs. Wordt taalgoeroe genoemd, maar leert gelukkig nog elke dag iets nieuws.

Meer over Eric
certificaat1
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
371