Samenwerken aan heldere onderzoeksrapporten

Samenwerken aan heldere onderzoeks-rapporten

Door Judith Meijer

Contact opnemen

Onderzoekers zijn vaak ervaren schrijvers, maar toch zijn onderzoeksrapporten niet altijd helder en toegankelijk. Dat komt door de kennisvoorsprong die je hebt als expert: die maakt het lastig om jouw bevindingen te vertalen voor een breder publiek. In de training Heldere onderzoeksrapporten schrijven leren onderzoekers om de stap naar de lezer te zetten: samen met de trainer ontwikkelen ze strategieën om hun wetenschappelijke teksten zo toegankelijk mogelijk te maken.

Sinds dit jaar verzorgt Taalcentrum-VU de training Heldere onderzoeksrapporten schrijven voor onderzoekers van Wageningen Environmental Research (WENR). Dit instituut maakt deel uit van Wageningen University & Research en is hét kennisinstituut voor de groene leefomgeving.


De aanpak: in vier sessies onderzoeksrapporten verbeteren

In de training staan de eigen rapporten van onderzoekers centraal. De cursisten, variërend van junior tot senior ervaringsniveau, werken in vier dagdelen aan de verbetering van hun onderzoeksrapport. Samen met de trainer komen ze tot antwoorden op belangrijke vragen bij het schrijven: wat wil ik dat mijn lezer door dit rapport te weten komt? Voor welke keuzes stel ik mijn lezer? Wat beveel ik mijn lezer aan? Het antwoord op die vragen is een goede leidraad om hun rapporten toegankelijk te maken voor hun lezers. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een duidelijke structuur en voor heldere taal, zonder ingewikkelde zinnen of jargon.


Joint venture van expertise

De training is een mooi voorbeeld van een joint venture:  de expertise van de WENR-onderzoekers komt samen met de expertise van de Taalcentrum-VU-trainer. Begeleid door de trainer discussiëren de cursisten over belangrijke keuzes waar onderzoekers voor komen te staan. Zoals: hoe zorg je ervoor dat de conclusie uit je rapport goed aansluit bij de centrale vraag?

Onze ervaring is dat deze aanpak uitstekend werkt: onderzoekers zijn erg betrokken bij hun rapport en alle keuzes die ze moeten maken. De training biedt ze een waardevolle gelegenheid om met elkaar alle talige aspecten van hun werk te bespreken. Dat zijn onderwerpen die in de dagelijkse praktijk vrijwel nooit expliciet aan de orde komen. Op die manier maken we tijdens de training samen een kwaliteitsslag: de onderzoekers ondersteunen elkaar bij het maken van de juiste keuzes, de trainer adviseert en begeleidt het proces.

Marieke Reijneker, communicatieadviseur, over deze training: ‘In deze training leren de deelnemers eigenlijk veel meer dan het schrijven van goede rapporten. Ze gaan echt anders denken: wat wil ik over mijn onderzoek vertellen en aan wie? Deze communicatieve denkwijze kunnen ze in ieder aspect van hun werk weer meenemen.’


Ook op zoek naar een op maat gemaakte training voor jouw organisatie?

Bekijk hier ons trainingsaanbod of overleg met een van onze accountmanagers en laat je informeren. Neem contact met ons op via trainingen@taalcentrum-vu.nl of bel naar 020 - 244 3400.

Auteur: Judith Meijer

Als accountmanager is Judith veel op pad. In gesprek gaan met onze opdrachtgevers vindt ze een van de leukste onderdelen van haar baan.

Meer over Judith
744