Taal is (g)een spelletje

Taal is (g)een spelletje

Door Annette van der Schee

Contact opnemen

Als taal je baan is, ben je een lettervreter. Je haalde vroeger op school alleen maar hoge cijfers voor Nederlands, scoort bij het Groot Dictee standaard minder dan tien fouten en natuurlijk win je altijd met Scrabble. Toch?

 

Wat voor werk je ook doet, over elk vak bestaan wel vooroordelen. Tandartsen verdienen bakken met geld, ICT’ers zijn nerds en bankiers zijn graaiers. Toch zit in sommige wel een kern van waarheid. Want hoewel ik Scrabble écht niet altijd win, zijn taalspelletjes – ik geef het toe – wel mijn ding. Van Lingo tot Wordfeud, van 10 voor taal tot galgje. Woordzoekers, woordenjacht, het spellingsonderdeel in Ik hou van Holland: taratatataaa, I’m loving it!

We ♥ taal

In deze liefde voor taal en taalspelletjes sta ik bepaald niet alleen. Nederlanders zijn een taalminnend volkje. In de app-store zijn maar liefst 951 apps te vinden die iets met taal te maken hebben. En aan een taalspel dat het Taalcentrum-VU speciaal voor een grote verzekeringsmaatschappij ontwikkelde, deden ruim tweeduizend medewerkers mee. Uiteindelijk bleven er drie deelnemers over, die in een spannend finalespel streden om een indrukwekkende taaltrofee.

Taalkennis opfrissen

Een taalspel is leuk én leerzaam tegelijk. Natuurlijk kun je een opleiding of training volgen om je taalkennis te vergroten, maar als je het daarbij laat, vervliegen het enthousiasme en de aandacht ook weer snel. De waan van de dag neemt de overhand, en de regels zakken langzaam weer weg. Investeer je als organisatie in een taal- of schrijftraining voor je medewerkers, dan moet je dus iets verzinnen om die investering te laten renderen. Opfris-, herhalings- of juist verdiepingsworkshops, medewerkers aanstellen als taalcoaches voor collega’s, een schrijfwijzer, taaltips op het intranet: er is van alles mogelijk.

Taal is een spelletje


Samen op synoniemenjacht

Van al die opties is een taalspel wel de leukste en zeker de aansprekendste. In onze variant voor de verzekeraar deden deelnemers een Ouderwetsewoordenrace, gingen ze op Synoniemenjacht en speelden ze het Minderwoordenspel. Alle onderdelen hadden uiteindelijk maar één doel: de deelnemers bewust maken van hun taalgebruik, en ze op een leuke manier leren hoe ze door bijvoorbeeld andere woorden te kiezen hun tekst begrijpelijker kunnen maken.

Tien voor Nederlands

De winnares ontving haar prijs uit handen van een van de leden van de raad van bestuur. Waarom ze dacht dat zij gewonnen had, vroeg hij haar. Nou, taal was wel haar ding. En ze had bij haar eindexamen een 10 gehaald voor Nederlands. Taratatataaa, weer een vooroordeel bevestigd!

Auteur: Annette van der Schee

Annette is onze directeur. Het liefst vogelt ze uit hoe we het verschil kunnen maken bij het oplossen van communicatievraagstukken.helpen met hun (vertaal)vragen en alles wat daarbij komt kijken.

Meer over Annette
certificaat1
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
398