Hoe maak je een tekst begrijpelijk voor een publiek dat weinig tot niets van een onderwerp weet? Dat er misschien niet eens echt in geïnteresseerd is? Dat ook weinig tot geen tijd heeft of neemt om jouw tekst echt goed te lezen? Knap lastig klusje! No worries: hulp is binnen handbereik. Jouw superman in het schrijversvak: de redacteur.
Wat kan een redacteur dan doen? Zoals zelfs Superman niet alles kan, kan ook een tekstuele superheld niet van álles iets afweten. Toch heeft hij twee belangrijke voordelen ten opzichte van de uiteindelijke lezers. Ten eerste is hij erop getraind om direct de vragen stellen die de echte lezers misschien wel willen stellen, maar – omdat ze geen direct contact hebben met de schrijver – niet kunnen of zullen stellen. Een redacteur kan ervoor zorgen dat de echte lezers straks met minder vragen blijven zitten. Anders gezegd: dat de inhoud van de tekst beter, helderder, begrijpelijker is, waardoor die inhoud beter bij de lezer overkomt.
Superkracht
Het tweede voordeel van de redacteur: hij beschikt over een arsenaal aan ‘superkrachten’ om tekst begrijpelijker te maken, ook zonder dat hij daarbij aanvullende informatie van de schrijver nodig heeft. Waar de echte Superman kan vliegen, bovenmenselijk sterk is, door beton kan kijken en dingen kan bevriezen met zijn adem, zet de redacteur zijn eigen superkrachten in. Hij verbetert je tekst door de volgorde van informatie net even te veranderen, door zinnen in te korten en actiever te maken, verbanden aan te brengen, andere woorden te gebruiken.
O ja, het tekstdoel
Dus, moeite met tekst? Bel Superman! Wordt jouw tekst daarna nóg slecht begrepen? Dan heb je er wel alles aan gedaan. Of het zou moeten zijn … dat je niet van tevoren hebt bedacht of iemand wel over jouw onderwerp wíl lezen. Waar niemand gered hoeft te worden, staat zelfs Superman met lege handen.