Opiniemakers/columnisten door publiek gekozen als categorie voor Duidelijketaalprijs 2017

24 maart 2017

De categorie voor de Duidelijketaalprijs 2017 is gekozen, door het publiek. We gaan opiniemakers en columnisten onderzoeken op duidelijk taalgebruik.


Amsterdam, 24 maart – De Duidelijketaalprijs van het Taalcentrum-VU gaat dit jaar naar een bekende opiniemaker of columnist. Deze beroepsgroep kwam bij een verkiezing op internet met 45% als winnaar uit de bus, ten koste van de categorieën Media top 100 (28,7%) en ministers uit het kabinet Rutte II (26,3%).

Keuze categorie en onderzoek

Via Twitter, LinkedIn en het eigen online magazine CNTXT riep het Taalcentrum-VU mensen op om te kiezen voor een beroepsgroep waarbinnen de Duidelijketaalprijs 2017 wordt toegekend. Het publiek koos afgetekend voor opiniemakers/columnisten. Nu de categorie bekend is, zal er een longlist van opiniemakers en columnisten worden samengesteld. Een wetenschappelijk team, onder leiding van politicoloog André Krouwel van de VU, zal vervolgens een selectie maken van ongeveer 10 genomineerden.

Onderzoekscriteria en uitreiking in mei

De genomineerden worden geanalyseerd op basis van een groot aantal taalcriteria, om te bepalen wie haar of zijn boodschap het duidelijkst weet over te brengen op een groot publiek. Belangrijke voorwaarden voor selectie zijn de algemene bekendheid van de opiniemaker/columnist, het aantal media-optredens (ten behoeve van de analyseerbaarheid) en de eis van voldoende diversiteit. Traditiegetrouw wordt pas bij de uitreiking in mei bekend gemaakt wíe er op de shortlist stond.

Over de Duidelijketaalprijs

De Duidelijketaalprijs is door het Taalcentrum-VU in het leven geroepen om duidelijk taalgebruik onder de aandacht te brengen. Elk jaar wordt er een beroepsgroep of maatschappelijk veld gekozen waarbinnen bekende Nederlanders worden onderzocht. Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier, Wim Anker, Jeroen Dijsselbloem (voor zijn Engels), Michel Mulder, Marco Verhoef en Bas Haring.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Doeve via 06 53 476 194 of rdoeve@taalcentrum-vu.nl.


2009: Alexander Pechtold

2010: Mark van Bommel

2011: Anita Witzier

2012: Wim Anker

2013: Jeroen Dijsselbloem

2014: Michel Mulder

2015: Marco Verhoef

2016: Bas Haring

2017: ?
Wij werken voor Springer Media PropertyView Hamilton Bright Prorail RNW Media Makelaarsvereniging Amsterdam Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht AVAG/VUmc OOM verzekeringen Pokon Naturado Rijksmuseum Amsterdam UMC Gemeente Alkmaar Woonstichting Rochdale KWF Kankerbestrijding Meer »
© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Colofon