Fidan Ekiz wint Duidelijketaalprijs 2017

Fidan Ekiz wint Duidelijketaalprijs 2017

24 mei 2017

Contact opnemen

De Duidelijketaalprijs 2017 is gewonnen door Fidan Ekiz. Zij blonk in de categorie van dit jaar, columnisten, uit in duidelijk taalgebruik. ‘Fidans taalgebruik is aansprekend, ze is ondubbelzinnig en gebruikt veel voorbeelden.

 
 Amsterdam – 24 mei. De Duidelijketaalprijs 2017 is gewonnen door Fidan Ekiz. Zij blonk in de categorie van dit jaar, columnisten, uit in duidelijk taalgebruik. ‘Fidans taalgebruik is aansprekend, ze is ondubbelzinnig en gebruikt veel voorbeelden. Hierdoor begrijpt het publiek direct wat ze bedoelt,’ aldus de taalkundigen die het onderzoek uitvoerden in opdracht van het Taalcentrum-VU.

Columnist helder en concreet

De Duidelijketaalprijs, een initiatief van het Taalcentrum-VU, wordt jaarlijks uitgereikt aan een bekende Nederlander die uitblinkt in taalvaardigheid. Toppers binnen een vakgebied worden met elkaar vergeleken. Dit jaar waren dat columnisten. Fidan Ekiz, columnist van het AD, werd door de jury als beste aangewezen. ‘Ze slaagt er uitstekend in om complexe onderwerpen concreet te maken, zonder daarvoor ingewikkelde terminologie te gebruiken,’ aldus de onderzoekers. ‘Fidan spreekt en schrijft helder, maakt het persoonlijk en laat met anekdotes het publiek de situatie meebeleven.’

Fidan Ekiz: ‘Je had me niet blijer kunnen maken’

Fidan Ekiz: ‘Ik ben echt heel vereerd met deze prijs. Mijn eerste taal is Turks, mijn tweede Rotterdams, dus ik kan me soms nog onzeker voelen over mijn taalgebruik. Deze prijs maakt me heel erg trots; het is echt een vorm van erkenning. Je had me niet blijer kunnen maken.’ Bas Haring, de winnaar van vorig jaar, reikte de prijs uit. Hij voegde toe dat de Duidelijketaalprijs een prijs is ‘met extra cachet’. Haring: ‘De prijs komt niet van een subjectieve jury, maar is gebaseerd op nauwkeurig wetenschappelijk onderzoek.’ Haring overhandigde Fidan een oorkonde en een originele cartoon van Bas van der Schot. Rob Doeve, directeur van het Taalcentrum-VU: ‘Je hoopt altijd op een winnaar waar je trots op kunt zijn. Ik sta te glimmen van trots.’

Alle columnisten ruim voldoende

Alle genomineerden in het onderzoek scoorden een ruime voldoende. De winnaar en de nummer twee, Ebru Umar (Metro), zaten dicht bij elkaar. De derde plaats was voor Hugo Borst (Algemeen Dagblad). Op de vierde plaats is Wouter de Winther (De Telegraaf) geëindigd.

Keuze categorie en onderzoek

De categorie voor de Duidelijketaalprijs 2017 werd dit jaar gekozen door het publiek via een stemming op internet. Met een overtuigende meerderheid won de categorie columnisten. Naast winnares Fidan Ekiz waren de genomineerden Hugo Borst (AD), Elma Drayer (Volkskrant), Annemarie van Gaal (Telegraaf), Bas Heijne (NRC), Roos Schlikker (Parool), Ebru Umar (Metro) en Wouter de Winther (Telegraaf). Het onderzoek werd uitgevoerd door taal- en communicatiewetenschappers van de VU en de Universiteit Leiden. Ze beoordeelden niet zozeer de columns zelf, maar vooral het optreden van de kandidaten in de media. Het gaat bij de prijs met name om spontaan taalgebruik.

Over het Taalcentrum-VU en de Duidelijketaalprijs

Het Taalcentrum-VU verzorgt vertalingen, tekstredactie en communicatietrainingen voor bedrijfsleven en overheid. Het reikt de prijs uit om duidelijk taalgebruik onder de aandacht te brengen. Elk jaar worden kandidaten in één beroepsgroep of maatschappelijk veld met elkaar vergeleken. Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier, Wim Anker, Jeroen Dijsselbloem (voor zijn Engels), Michel Mulder, Marco Verhoef en Bas Haring.

 

 
 
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
460