Is het incompany training of incompanytraining? Aan elkaar of los?

Door Eric Tiggeler

Schrijf je incompany training of incompanytraining? Wat zijn de regels voor het koppelen van Engelse woorden aan Nederlandse woorden?


Het is een incompanytraining. Helemaal aan elkaar, zonder streepjes. Waarom? Dit woord volgt de algemene regel: samengestelde woorden schrijf je aan elkaar. Woorden die samen een nieuw woord vormen, schrijf je als één woord.

Samengestelde woorden: aan elkaar

De aaneenschrijfregel geldt voor combinaties van Nederlandse woorden, maar ook voor combinaties van een Engels en een Nederlands woord:

Nederlands woord + Nederlands woord = één woord:
schrijf cursus schrijfcursus
kantoor faciliteiten kantoorfaciliteiten
Engels woord + Nederlands woord = één woord:
computer netwerk computernetwerk
marketing medewerker marketingmedewerker

En hoe zit het met Engelse combinaties?

Engelse woorden die in het Nederlands gebruikelijk zijn, behandel je net zoals Nederlandse samengestelde woorden. Je schrijft ze aaneen:

Engels woord + Engels woord = één woord:
junk mail junkmail
call center callcenter

De voorbeelden hierboven bestaan steeds uit twee delen. Bestaat de samenstelling uit meer delen? Dan schrijf je die in het Nederlands ook aan elkaar:

Engels woord of Engelse woordgroep + Engels woord = één woord:
heavy metal band heavymetalband
human resources manager humanresourcesmanager
in company training incompanytraining

De optelsom van de woordgroep incompany en het woord training schrijf je dus helemaal aan elkaar. Als je dat duidelijker vindt, mag je een streepje zetten: incompany-training. Maar nodig is het niet: incompanytraining is goed leesbaar.

PS Je spellingkennis opfrissen? We organiseren graag ook voor jouw organisatie de incompanytraining correct Nederlands of volg in je eigen tijd en tempo de onlinecursus spelling.

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Colofon