Is het incompany training of incompanytraining? Aan elkaar of los?

Is het incompany training of incompanytraining? Aan elkaar of los?

Door Eric Tiggeler

Contact opnemen

Schrijf je incompany training of incompanytraining? Wat zijn de regels voor het koppelen van Engelse woorden aan Nederlandse woorden?

Het is een incompanytraining. Helemaal aan elkaar, zonder streepjes. Waarom? Dit woord volgt de algemene regel: samengestelde woorden schrijf je aan elkaar. Woorden die samen een nieuw woord vormen, schrijf je als één woord.

Samengestelde woorden: aan elkaar

De aaneenschrijfregel geldt voor combinaties van Nederlandse woorden, maar ook voor combinaties van een Engels en een Nederlands woord:

Nederlands woord + Nederlands woord = één woord:
schrijf cursus schrijfcursus
kantoor faciliteiten kantoorfaciliteiten

Engels woord + Nederlands woord = één woord:
computer netwerk computernetwerk
marketing medewerker marketingmedewerker

 

Ook Engelse combinaties schrijf je aaneen

Engelse woorden die in het Nederlands gebruikelijk zijn, behandel je net zoals Nederlandse samengestelde woorden. Je schrijft ze aaneen:

Engels woord + Engels woord = één woord:
junk mail junkmail
call center callcenter

Bestaat de samenstelling uit meer dan twee delen? Of uit een combinatie van Engelse en Nederlandse woorden? Ook die schrijf je aan elkaar:

Engels woord of Engelse woordgroep + ander woord = één woord:
heavy metal band heavymetalband
heavy metal liefhebber heavymetalliefhebber
human resources manager humanresourcesmanager
human resources afdeling humanresourcesafdeling

 

Incompanytraining: één samengesteld woord

De regel ‘schrijf het hele woord aan elkaar’ geldt ook voor combinaties met Engelse woordgroepen zoals in company en on demand (woordgroepen die beginnen met een voorzetsel). Je schrijft ze in het Nederlands vast aan het volgende woord:

Engelse woordgroep + ander woord = één woord:
on demand dienst ondemanddienst
in store marketing instoremarketing
in company training incompanytraining

 

De uitzondering: incompany trainingsaanbod

En dan nu de kleine lettertjes … Soms schrijf je incompany wél los van het woord dat erop volgt. In dat geval wordt de combinatie niet beschouwd als één samengesteld woord, maar als een ‘los’ bijvoeglijk naamwoord en een zelfstandig naamwoord. Daarom is het bijvoorbeeld incompany trainingsaanbod of incompany vergaderfaciliteiten.

Lijkt een lastige uitzondering? Is het niet. De schrijfwijze sluit namelijk aan bij de uitspraak. Als het één woord is, hoor je één klemtoon: je zegt incómpanytraining, niet incómpany tráining. Maar je hoort wel twee klemtonen bij incómpany tráiningsaanbodínstore sérvicebalie of ínhouse vertálers. Vooral zulke lange of minder gebruikelijke combinaties schrijf je dus los.

PS Je spellingkennis opfrissen? We organiseren graag ook voor jouw organisatie de incompanytraining correct Nederlands of volg in je eigen tijd en tempo de onlinecursus spelling.

Auteur: Eric Tiggeler

Maakt schrijftrainingen, redigeert teksten, schrijft taalboeken en -blogs. Wordt taalgoeroe genoemd, maar leert gelukkig nog elke dag iets nieuws.

 

Meer over Eric
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
494