Genomineerde Duidelijketaalprijs 2018: Jan van Zanen

Door Marc Wessels

​Voor de Duidelijketaalprijs 2018 onderzoeken we het taalgebruik van burgemeesters van de 25 grootste gemeenten van Nederland. De acht genomineerden zijn inmiddels bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we iedere week een burgemeester aan je voor, in willekeurige volgorde. Vandaag de derde genomineerde: Jan van Zanen, burgemeester van de gemeente Utrecht.


Al vroeg politiek betrokken

Jan van Zanen werd in 1961 geboren in Purmerend, maar groeide op in Edam-Volendam. Hij studeerde Rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Cornell University Law School in Ithaca (New York). Al op jonge leeftijd was de huidige burgemeester van Utrecht politiek betrokken. Zo werd hij in de jaren tachtig landelijk vicevoorzitter van de JOVD, de jongerentak van de VVD. Vanaf 1990 nam Van Zanen plaats in de gemeenteraad van Utrecht. Daar was hij tussen 1998 en 2005 wethouder van onder andere Openbare Ruimte, Financiën en Economische Zaken. Van 2005 tot 2013 vervulde de VVD’er het burgemeesterschap van Amstelveen, waarna hij op 1 januari 2014 werd beëdigd als burgemeester van Utrecht.

Voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Van Zanen is sinds 3 juni 2015 voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In die hoedanigheid komt de burgemeester van Utrecht op voor verbetering van de lokale democratie. Hij benadrukt daarbij vooral het belang van goede communicatie met inwoners. ‘Ik adviseer lokale bestuurders om de straat op te gaan, zich te laten uitschelden voor mijn part en zich te laten inspireren. En gebruik sociale media. Ook hierdoor kan de lokale democratie van nieuwe zuurstof worden voorzien.’

Waardering en onderscheidingen

De huidige burgemeester van Utrecht heeft al een indrukwekkende lijst met onderscheidingen op zak: de Zilveren Stadsmedaille van Utrecht, de Thorbecke-penning, erelid van de JOVD, ere-burger van de gemeente Amstelveen, de Prix de la Personnalité de l’Année (Frankrijk), een plaats in de Nationale orde van het Legioen van Eer (Frankrijk) en een keizerlijke onderscheiding in de Orde van de Rijzende Zon (Japan). Voldoende bewijs dat het werk van Jan van Zanen wordt gewaardeerd.

Thorbeckeprijs

De VVD’er wordt bovendien vaak geprezen om zijn duidelijke taal. Al in 1996 werd Van Zanen met het winnen van de Thorbeckeprijs in het zonnetje gezet voor politieke welsprekendheid. Meer dan 20 jaar later maakt de burgemeester van Utrecht opnieuw kans op een prijs voor welbespraaktheid: de Duidelijketaalprijs 2018.

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Colofon