Jan van Zanen wint Duidelijketaalprijs 2018

Jan van Zanen wint Duidelijketaalprijs 2018

31 mei 2018

Contact opnemen

Jan van Zanen wint de Duidelijketaalprijs 2018. De burgervader van Utrecht is de duidelijkste burgemeester van Nederland. Hij spreekt helder en concreet, verlevendigt zijn verhaal met humor en voorbeelden en structureert zijn uitleg uitstekend.

 

Amsterdam – 31 mei. Jan van Zanen wint de Duidelijketaalprijs 2018. De burgervader van Utrecht is de duidelijkste burgemeester van Nederland. ‘Van Zanen spreekt helder en concreet, verlevendigt zijn verhaal met humor en voorbeelden en structureert zijn uitleg uitstekend. Een schoolvoorbeeld voor andere burgemeesters’, aldus de jury van taalkundigen die het onderzoek uitvoerden in opdracht van het Taalcentrum-VU.

Burgemeester helder en concreet

De Duidelijketaalprijs is een initiatief van het Taalcentrum-VU. Hij wordt jaarlijks uitgereikt aan een bekende Nederlander die uitblinkt in taalvaardigheid. De besten binnen een vakgebied worden met elkaar vergeleken. Dit jaar waren dat burgemeesters van de grootste gemeenten van Nederland. Binnen dat vakgebied was Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, volgens de jury de duidelijkste. ‘Van Zanen zorgt er met zijn heldere en concrete taal voor dat een groot publiek zijn boodschap begrijpt. De burgemeester vermijdt jargon, is niet dubbelzinnig en gebruikt geen onnodige omhaal van woorden’, aldus de jury.

Jan van Zanen: ‘Een aanmoediging voor mijzelf’

Burgemeester Van Zanen: ‘Van een burgemeester mag je heldere taal verwachten. Dat is ook ontzettend belangrijk in mijn werk waar ik heel veel mensen ontmoet met verschillende achtergronden en opleidingsniveaus. Veel dank voor deze prijs. Het is een aanmoediging voor mijzelf om het de komende jaren nog beter te doen.’ Rob Doeve, directeur Taalcentrum-VU: ‘Als je zo’n prijs uitreikt, hoop je dat een échte burgemeester die wint. Een burgemeester van en voor alle mensen in haar of zijn stad. Wij zijn blij dat de jury Van Zanen aanwijst als winnaar: hij is zo’n échte burgemeester.’

Keuze categorie en onderzoek

De categorie voor de Duidelijketaalprijs 2018 werd gekozen door het publiek, via de socialkanalen van het Taalcentrum-VU. De categorie ‘Burgemeester van de 25 grootste gemeenten’ won het van de categorie ‘talkshowhosts’. Naast winnaar Jan van Zanen waren de genomineerden: Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Hubert Bruls (Nijmegen), Paul Depla (Breda), John Jorritsma (Eindhoven), Pauline Krikke (Den Haag), Ahmed Marcouch (Arnhem) en Onno van Veldhuizen (Enschede). Het onderzoek werd uitgevoerd door taal- en communicatiewetenschappers van de VU. Ze analyseerden en beoordeelden spontaan taalgebruik van elke burgemeester (interviews, spreekbeurten en andere publieksoptredens).

Tiende Duidelijketaalprijs

Dit jaar wordt de prijs voor de tiende keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier, Wim Anker, Jeroen Dijsselbloem (voor zijn Engels), Michel Mulder, Marco Verhoef, Bas Haring en Fidan Ekiz.

Duidelijketaalprijs 2018

certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
456