Het Chinees bestaat niet … En Chinees vertalen dan?

Het Chinees bestaat niet … En Chinees vertalen dan?

Door Voske op het Veld

Contact opnemen

Nederlands Chinees vertalen gaat niet zomaar, je moet goed weten wie jouw doelgroep is. Wanneer kies je voor Vereenvoudigd of Traditioneel Chinees?

 

Hoezo, het Chinees bestaat niet?

Het Chinees is een overkoepelende naam voor een verzameling gesproken dialecten. Je kunt dus nooit iets naar het Mandarijn of Kantonees vertalen; dit zijn echt alleen spreektalen, waarvan het Mandarijn het meest gangbaar is. Zoals wij het ABN hebben, is Mandarijn het ABC. Feit: in Beijing spreekt men Mandarijn en in Zuid-China Kantonees, maar ze schrijven allemaal hetzelfde. Namelijk: Traditioneel of Vereenvoudigd Chinees. Daar moet je je dus op richten bij Chinees vertalen.

Chinese vertaling, welke variant?

De grootste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is: wie gaan de vertaling hoofdzakelijk lezen? Het geschreven Chinees kent twee varianten: Vereenvoudigd en Traditioneel Chinees. De regio bepaalt welke variant je (hoogstwaarschijnlijk) nodig hebt voor jouw Chinese vertaling. Voor het vasteland van China geldt vereenvoudigd Chinees en voor Taiwan is dit traditioneel Chinees. Hongkong, aan de andere kant, kenmerkt zich door een mengelmoes van traditioneel Chinees en een eigen variant, hoewel men ook hier steeds meer neigt naar de vereenvoudigde variant.

Check je doelgroep

Houd je doelgroep in de gaten; waar komt (het grootste deel) van de doelgroep lezers vandaan? Het Chinese vasteland, Taiwan of Hongkong? Weet je dit, dan weet je welke variant van het Chinees jij als opdrachtgever nodig hebt om je doelgroep in haar eigen taal te bereiken. Tip: mocht de doelgroep lezer onbekend of moeilijk te definiëren zijn, dan zit je met Vereenvoudigd Chinees vaak veilig bij Chinees vertalen.

Auteur: Voske op het Veld

Projectcoördinator Voske is de nieuwste aanwinst van het Taalcentrum-VU-vertaalbureau. Ze heeft een aantal jaar gewerkt als vertaler en revisor, maar ze is een echte regeltante en vindt het coördineren van projecten een leuke uitdaging.

Meer over Voske
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
377