​Netwerken in het Engels: 5 tips

​Netwerken in het Engels: 5 tips

Door Judith Meijer

Contact opnemen

Netwerken in het Engels is voor veel mensen erg lastig. Met deze vijf tips kom jij voortaan internationaal een stuk beter voor de dag!

 

Netwerken gaat veel Nederlanders prima af. Kletsen over van alles en nog wat met een drankje in de hand. Aan onderwerpen geen gebrek, dus de kans dat het gesprek stilvalt is minimaal. Maar wat als je moet netwerken in het Engels? Lukt het dan nog steeds om het gesprek op gang te houden en hoe communiceer je op een luchtige én zakelijke manier tegelijk? Wij hebben vijf gouden tips.

Tip 1: openingszinnen

Een goede openingszin is van groot belang. Op welke manier introduceer je jezelf en je organisatie? Wat zijn handige zinnen om een gesprek mee te beginnen? Voor een internationaal netwerkevenement is het verstandig om een aantal vaste openingszinnen paraat te hebben. Dat geeft je de kans om het gesprek in ieder geval op gang te helpen.

Tip 2: vocabulaire paraat voor verschillende situaties

Veel Nederlanders komen best een eind met hun Engels. In het buitenland iets bestellen of een gesprekje aanknopen lukt vaak prima. Maar ga je netwerken in het Engels, dan is de kans groot dat gesprekssituaties zich voortdurend afwisselen. Van een luchtig gesprek diep de inhoud in en weer terug. Zorg ervoor dat je voor veelvoorkomende gesprekssituaties voldoende vocabulaire paraat hebt. Immers, niets is zo vervelend als het voortdurend moeten zoeken naar woorden.

Tip 3: ken de culturele verschillen

Nederlanders zijn direct, we nemen geen blad voor de mond. Dat gaat hier vaak goed, maar in het buitenland wordt dat niet altijd gewaardeerd. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van culturele verschillen tussen jou en je gesprekspartner. Praten met een Amerikaan vereist een andere aanpak dan praten met een Japanner. Bereid je voor op culturele verschillen en je zult gemakkelijker netwerken in het Engels.


Tip 4: small talk voor netwerken in het Engels

Een gesprek op gang houden is natuurlijk één, het gesprek leuk houden een tweede. Maak eens een grapje, haal de sportwedstrijd van het afgelopen weekend aan of vraag naar de vakantieplannen van je gesprekspartner. Leer small talk in het Engels en je hebt een veel geanimeerder gesprek. Grote kans dat jouw gesprekspartner je een stuk leuker vindt daarna en liking is nou net ontzettend belangrijk bij netwerken.

Tip 5: gebruik geen Dunglish

Nederlanders hebben er een handje van om Nederlandse uitdrukkingen letterlijk te vertalen naar het Engels. Je zult de eerste niet zijn die vraagt: ‘What do you now’ of ‘How goes it?’ In het begin kan dit nog komisch zijn voor je gesprekspartner, maar na de zoveelste fout wordt het vervelend. Probeer veelvoorkomende Dunglish-uitdrukkingen te voorkomen en het gesprek verloopt een stuk soepeler.

Cursus Netwerken in het Engels

Wil je deze tips direct in de praktijk brengen? Volg dan onze cursus Netwerken in het Engels. In drie intensieve en praktische sessies leer je alle tips en tricks. Ook is er aandacht voor small talk in het Engels. Bekijk de cursuspagina Netwerken in het Engels voor meer informatie.

Auteur: Judith Meijer

Als accountmanager is Judith veel op pad. In gesprek gaan met onze opdrachtgevers vindt ze een van de leukste onderdelen van haar baan.

Meer over Judith
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
364