​Bas Haring wint Duidelijketaalprijs 2016

​Bas Haring wint Duidelijketaalprijs 2016

13 mei 2016

Contact opnemen

De Duidelijketaalprijs 2016 is gewonnen door Bas Haring. Van tien onderzochte wetenschappers legt hij ingewikkelde onderwerpen het duidelijkst uit voor een breed publiek. ‘Hij blinkt uit in helderheid, maar ook door de humor waarmee hij zijn verhaal verlevendigt’, aldus de taalkundigen die het onderzoek uitvoerden in opdracht van het Taalcentrum-VU.

 

Wetenschap die iedereen moeiteloos kan volgen


De Duidelijketaalprijs van het Taalcentrum-VU wordt jaarlijks uitgereikt aan een bekende Nederlander die uitblinkt in taalvaardigheid. Bas Haring, hoogleraar Publiek begrip van de Wetenschap aan de Universiteit Leiden, laat de andere kandidaten ruim achter zich door bijna perfect te scoren op helderheid. ‘De kijker hoeft helemaal geen moeite te doen om hem te volgen’, aldus de onderzoekers. ‘Hij spreekt rustig, kiest begrijpelijke woorden en beklemtoont precies wat belangrijk is. Bovendien maakt hij zijn verhaal vaak erg concreet met voorbeelden en vergelijkingen.’

Blij verraste winnaar


Bas Haring reageert enthousiast op zijn prijs: ‘Ik vind het bijzonder om deze prijs te winnen, ben er echt heel trots op. Goed taalgebruik en denken gaan hand in hand. Eigenlijk is de Duidelijketaalprijs dus ook de Duidelijkedenkprijs. Om die als filosoof te winnen, is natuurlijk wel extra tof.’ Ook Rob Doeve, directeur van het Taalcentrum-VU, is verguld met deze winnaar: ‘Dit is precies wat we met de Duidelijketaalprijs willen benadrukken. Bas Haring maakt ingewikkelde kwesties concreet en begrijpelijk. Tegelijk laat hij daarmee de waarde van het wetenschappelijk onderzoek zien.’ De prijs werd uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, weerman Marco Verhoef. De prijs bestaat uit een oorkonde en een originele cartoon van Bas van der Schot.

Alle onderzochte wetenschappers scoren goed


Alle genomineerden in het onderzoek scoren goed. De nummer twee Vincent Icke en de nummer drie Robbert Dijkgraaf zaten heel dicht bij elkaar. Erik Scherder werd vierde. Net als Haring gebruiken zij heldere taal, lichten moeilijke termen toe en maken hun zinnen zo eenvoudig mogelijk. Haring en Icke onderscheiden zich doordat ze het publiek erbij betrekken en vaak voor ‘lucht’ zorgen in moeilijke uitleg.


Keuze categorie en onderzoek


Via radio en social media vroeg het Taalcentrum-VU het publiek mee te denken over de categorie voor de Duidelijketaalprijs van dit jaar. Op voorstel van een twitteraar werd dat ‘wetenschappers in de media’. Naast Bas Haring waren de genomineerden Ionica Smeets, Vincent Icke, Erik Scherder, Margriet Sitskoorn, Barbara Baarsma, Beatrice de Graaf, Robbert Dijkgraaf, Jaap Seidell en Philip Scheltens. Een team van taalkundigen van de Vrije Universiteit voerde het onderzoek uit.

Over het Taalcentrum-VU en de Duidelijketaalprijs


Het Taalcentrum-VU verzorgt vertalingen, tekstredactie en communicatietrainingen voor bedrijfsleven en overheid. Het reikt de prijs uit om duidelijk taalgebruik onder de aandacht te brengen. Elk jaar worden kandidaten in één beroepsgroep of maatschappelijk veld met elkaar vergeleken. Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier, Wim Anker, Jeroen Dijsselbloem (voor zijn Engels), Michel Mulder en Marco Verhoef.

certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
467