Duidelijke taal

Duidelijke taal

25 oktober 2019

Contact opnemen

‘Het kabinet vindt eigen communicatie lastig te snappen: 100 taalexperts ingezet’, kopte het AD woensdag 23 oktober. Staatssecretaris Raymond Knops wil dat mensen snappen waar brieven van de overheid over gaan.

 

Een mooi initiatief. Het Taalcentrum-VU weet als geen ander dat veel overheidsorganisaties al jaren moeite doen om begrijpelijker te schrijven. Daar ondersteunen wij ook bij, bijvoorbeeld met taalcoaching, redactie en trainingen. Toch blijft de praktijk vaak weerbarstig.

Taalcentrum-directeur Rob Doeve legde in Editie NL uit hoe het komt dat ambtenaren onduidelijk schrijven. Neem onderstaand voorbeeld:

Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hem redelijkerwijs niet kan worden verweten dit te hebben nagelaten.

Dit soort zinnen ontstaan doordat ambtenaren te maken hebben met afkortingen en jargon in hun werk, en daarnaast vaak met een juridische context.

Gelukkig zijn er oplossingen voorhanden, lees bijvoorbeeld deze zes tips. Ook kun je op de website van de directduidelijkbrigade checklists do wnloaden en goede voorbeelden bekijken. Wil je samen met het Taalcentrum werken aan begrijpelijke taal? Wij zijn je graag van dienst. Bel of mail gerust voor advies of meer informatie.

Uitzending gemist?

Wil je weten hoe bovengenoemd voorbeeld in begrijpelijke taal klinkt? Kijk hier het fragment van Editie NL terug.

certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
448