Gemeente Baarn: klimaatbewust én genderbewust

Gemeente Baarn: klimaatbewust én genderbewust

9 november 2022

Contact opnemen

Gemeente Baarn hecht belang aan de onderwerpen klimaat en duurzaamheid. Daarom ontvangen de inwoners van gemeente Baarn jaarlijks de Klimaatkrant. Dit jaar wilde de gemeente toetsen of de krant genderbewust geschreven was.

 

De Klimaatkrant van gemeente Baarn

In de Klimaatkrant lezen de inwoners van Baarn wat er in hun gemeente allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid. Wat er dit jaar nieuw was aan de Klimaatkrant? Dit jaar was de krant volledig genderneutraal. Doel van deze genderneutrale schrijfstijl is dat een grotere groep mensen zich aangesproken voelt. “En hoe meer mensen zich aangesproken voelen, hoe meer mensen geïnspireerd zullen worden”, aldus Floris Eigenhuis, programmamanager duurzaamheid bij gemeente Baarn. Zo kwam gemeente Baarn bij Taalcentrum-VU terecht.

Genderneutraal schrijven

Ook Taalcentrum-VU vindt klimaat, duurzaamheid én genderneutraal schrijven belangrijk. Wij zetten dan ook graag onze expertise over genderneutraal schrijven in om gemeente Baarn te helpen met de Klimaatkrant. Want hoe zat het ook alweer, genderneutraal schrijven? In deze blog lees je daar meer over. In het kort komt het neer op de volgende vijf tips:

Tip 1: spreek de lezer aan
Tip 2:
 gebruik de meervoudsvorm
Tip 3:
 gebruik de eigennaam
Tip 4:
 vraag waar mogelijk naar de voorkeuren van de persoon zelf
Tip 5: 
laat het bezittelijk voornaamwoord achterwege

Onze redacteuren hebben de Klimaatkrant langs de genderneutrale lat gelegd en zagen dat bovenstaande tips al goed werden toegepast in de krant. De tekst die gemeente Baarn had opgesteld, was al zo goed als volledig genderneutraal. Met een paar kleine ingrepen hebben we de tekst hier en daar nog net iets kunnen finetunen.

Gemeente Baarn over de samenwerking met Taalcentrum-VU

Mariëlle Nienhuis, communicatieadviseur bij gemeente Baarn, kwam in de zomer van 2022 via een zoektocht op Google bij Taalcentrum-VU terecht. 'Wij zochten een partij die onze krant kon toetsen op genderneutrale teksten. Die partij vonden wij in Taalcentrum-VU. Wij zijn heel tevreden over de samenwerking en werkwijze. Wij waren vrij laat met het aanleveren van de teksten, maar gelukkig waren de medewerkers flexibel en is onze deadline nog gehaald.'

Benieuwd geworden naar de Klimaatkrant? Je leest de krant hier.


Ook inclusieve en genderbewuste teksten nodig?

Laat onze redacteuren met je meekijken. Ga naar deze pagina voor meer informatie of neem vrijblijvend contact met ons op via tekst@taalcentrum-vu.nl.

414