UIPS optimaliseert de wetenschapscommunicatie

UIPS optimaliseert de wetenschapscommunicatie

8 mei 2023

Contact opnemen

Taalcentrum-VU heeft onlangs een nieuwe training toegevoegd aan het cursusaanbod voor promovendi: Creatief schrijven voor wetenschappers. Utrecht Instituut voor farmaceutische wetenschappen (UIPS) koos voor een korte workshop over dit onderwerp. En dat pakte goed uit!

 

Training Creatief schrijven voor wetenschappers

In de nieuwe training Creatief schrijven voor wetenschappers leer je hoe je als onderzoeker of promovendus jouw onderzoek uitlegt in begrijpelijke taal, en via welke kanalen je dat kunt doen. De workshop kan zo lang of zo kort zijn als nodig is, afhankelijk van de wensen en het budget van de opdrachtgever. Je werkt aan je eigen nieuwsbericht, blog of een andere korte tekst waarin je bijvoorbeeld wilt informeren, overtuigen of de maatschappelijke impact van je onderzoek wilt aantonen.

Wetenschapscommunicatie: hoe pak je dat aan?

Utrecht Instituut voor farmaceutische wetenschappen (UIPS) benaderde ons met de vraag of wij voor hun PhD-retreat een korte en inspirerende workshop konden verzorgen. Het thema van de retreat was wetenschapscommunicatie en, meer specifiek, hoe je social media kunt inzetten om over je onderzoek te vertellen. Met name LinkedIn en Twitter. Een van de wensen was: hoe schrijf je een tekst die niet alleen informatief is, maar ook enthousiasmerend? In een workshop Creatief schrijven voor wetenschappers van twee uur gingen de deelnemers aan de slag met een eigen tekst.

Twee uur lijkt kort, maar je kunt veel doen! De workshop deed een beroep op de creativiteit van de deelnemers en liet zien hoe zij hun onderzoek(veld) vanuit meerdere perspectieven konden bekijken. Een belangrijk onderdeel van de workshop is het werken met persona’s: je verhaal concreet maken aan de hand van een aansprekend voorbeeld. Zodat de lezer zich er direct in herkent.
Aan het einde van de workshop had iedereen een blogpost geschreven of een opzet voor een nieuwsbericht. Een van de deelnemers, Erianna Alvarado Melendez, zei na afloop: 

'De workshop bood een mooie combinatie van creativiteit en inzicht hoe je je tekst kunt schrijven. Mijn collega's en ik hebben genoten van de ervaring en vonden het zeer nuttig. De communicatie met zowel Taalcentrum-VU als de trainer waren effectief en productief. Een aanrader, deze workshop!'

 

Wil je ook de wetenschapscommunicatie binnen jouw team optimaliseren?

Wil je weten wat de mogelijkheden voor jouw team zijn? Wij denken graag met je mee. Bekijk hier de training of neem contact met ons op via trainingen@taalcentrum-vu.nl of bel naar 020 - 244 3400. De workshop kan zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven worden.

408