Is het Kerst of kerst, Eerste Kerstdag of eerste kerstdag?

Is het Kerst of kerst, Eerste Kerstdag of eerste kerstdag?

Door Jane Goorden

Contact opnemen

Hoofdlettergebruik bij feestdagen kan nogal eens voor verwarring zorgen. Is het nou Kerst of kerst? We leggen het uit in deze taaltip.

Kerst met een hoofdletter?

De namen van feestdagen en feesten krijgen altijd een hoofdletter, tenzij het een informele benaming is. Kerst is een informele benaming van Kerstmis. Je schrijft kerst dus met een kleine letter. Kerstmis daarentegen is de officiële naam van het feest en schrijf je wel met een hoofdletter.
Tegenwoordig komen we ook steeds vaker Kerst (met hoofdletter dus) tegen. Deze afwijkende schrijfwijze wordt bijvoorbeeld gebruikt door de NOS, de Volkskrant en NRC.

Hoofdletterregels feestdagen

De regel is dus: officiële benamingen van feestdagen en feesten? Dan een hoofdletter. Samenstellingen of afleidingen van het woord krijgen een kleine letter. Zo schrijven we eerste kerstdag en tweede kerstdag met een kleine letter. Ook kerstavond, kerstochtend, kerstontbijt krijgen geen hoofdletter.

Nieuwjaarsdag zonder hoofdletter

En hoe zit het dan met nieuwjaarsdag? Dat is een samenstelling, dus dat woord schrijven we met een kleine letter. De naam van het feest is namelijk Nieuwjaar; alleen dat krijgt een hoofdletter. Oud en nieuw, oudejaarsavond en nieuwjaarsreceptie krijgen geen hoofdletter.
Met het onderstaande overzicht schrijf jij de komende feestdagen in ieder geval foutloos.
Wil jij je spelling verder opfrissen? Volg onze eendaagse workshop Correct Nederlands.

 

Met hoofdletter Zonder hoofdletter
Kerstmis tweede kerstdag, kerst,
kerstavond
Nieuwjaar oud en nieuw, nieuwjaarsreceptie,
nieuwjaarsdag

Auteur: Jane Goorden

Jane is accountmanager bij het Taalcentrum-VU. Ze voorziet je van een eerlijk advies, of het nou om een specialistische vertaalvraag gaat of een compleet trainingstraject.

Meer over Jane
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
482