Is het Pasen of pasen, Tweede Paasdag of tweede paasdag?

Is het Pasen of pasen, Tweede Paasdag of tweede paasdag?

Door Eric Tiggeler

Contact opnemen

Pasen of pasen, Tweede Paasdag of tweede paasdag, wat is eigenlijk de correcte schrijfwijze? Leer het voor eens en altijd met deze taaltip.

Het is bijna Pasen (of pasen?). De juiste schrijfwijze blijkt voor velen een opgave. Is het Pasen of pasen, Tweede Paasdag of tweede paasdag? En hoe zit het met Goede Vrijdag, goede vrijdag, Goede vrijdag of goede Vrijdag? Check het internet en je komt van alles tegen. Hoe moet het?


Pasen of pasen?

Het Groene Boekje schrijft voor dat namen van feestdagen en feesten altijd een hoofdletter krijgen. Je schrijft dus Pasen en niet pasen. Maar let op: als het gaat om informele aanduidingen van diezelfde feestdagen, schrijf je een kleine letter. Dus schrijf je geen Tweede Paasdag, maar tweede paasdag. En zo krijg je ook paasfeest, paasweekend, paaszondag en paashaas. En Palmpasen dan? Palmpasen is met een hoofdletter omdat dit gezien wordt als een religieus feest (= hoofdletter).


Witte Donderdag & Goede Vrijdag

De officiële spellingregel omtrent feestdagen kan verwarrend werken in het geval van Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Zeker Witte Donderdag zal door veel mensen niet gezien worden als feestdag, maar toch schrijf je wel tweemaal een hoofdletter. Hetzelfde geldt voor Goede Vrijdag. Met het onderstaande overzicht schrijf jij de komende feestdagen in ieder geval foutloos. Wil jij je spelling verder opfrissen? Volg onze eendaagse workshop Correct Nederlands.

Met hoofdletter Zonder hoofdletter
Pasen tweede paasdag
Witte Donderdag paasfeest
Goede Vrijdag paasweekend
Palmpasen paashaas

Auteur: Eric Tiggeler

Maakt schrijftrainingen, redigeert teksten, schrijft taalboeken en -blogs. Wordt taalgoeroe genoemd, maar leert gelukkig nog elke dag iets nieuws.

 

Meer over Eric
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
508