Mag je ik gebruiken in een mail of brief namens je organisatie?

Mag je ik gebruiken in een mail of brief namens je organisatie?

Door David Lee

Contact opnemen

Je schrijft een mail of brief namens je organisatie. Gebruik je dan de ik-vorm, de wij-vorm of houd je het afstandelijker?

In de meeste gevallen kun je wij gebruiken: je schrijft je mail of brief immers namens de organisatie als geheel. Daarbij past de wij-vorm (of we) het best. In de praktijk ziet dat er zo uit:

  • Met deze brief vragen wij u om aanvullende gegevens.
  • We maken het bedrag binnenkort over op uw rekening.

Verwijzen naar jezelf

Verwijs je in jouw brief of mail naar jezelf? Gebruik dan de ik-vorm, bijvoorbeeld wanneer je verwijst naar een telefoongesprek of naar wat je zelf doet als schrijver:

  • Op 20 januari heb ik telefonisch met u gesproken over uw klacht.
  • Graag licht ik in deze brief toe hoe u uw pensioen kunt aanvullen.

De derde persoon

Naast wij en ik heb je nog een derde optie: de derde persoon. Met andere woorden, gebruik de naam van de organisatie: ABC BV neemt in dit geval de kosten voor zijn rekening. De derde persoon is weliswaar wat afstandelijker, maar kan handig zijn om herhaling van we/wij te voorkomen.

Natuurlijk mag je het gebruik van ik, we/wij en de derde persoon afwisselen binnen een en dezelfde brief of zelfs binnen één zin. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Op 28 februari hebt u ons een brief gestuurd over problemen met uw woningverhuurder. Graag leg ik u uit welke ondersteuning Stichting Huurhulp in dit soort gevallen kan bieden.

Auteur: David Lee

David is vertaler Engels bij het Taalcentrum-VU. Hij heeft bakken ervaring op het gebied van zakelijke en juridische vertalingen en marketing, en denkt graag mee met de klant.

 

Meer over David
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
497