Op dit telefoonnummer of via dit telefoonnummer?

Op dit telefoonnummer of via dit telefoonnummer?

Door David Lee

Contact opnemen

'U kunt mij bereiken via telefoonnummer ...' Is dat grammaticaal eigenlijk wel correct? Of moet je zeggen 'op dit telefoonnummer ...'? Wij leggen uit welke manier juist is.

Voorzetsel is belangrijk

De keuze tussen via dit telefoonnummer, op dit telefoonnummer of onder dit telefoonnummer lijkt een detail, maar in de praktijk is de keuze voor het juiste voorzetsel belangrijk. Tenslotte wil je niet honderden standaardbrieven afsluiten met een onhandige verwijzing naar het telefoonnummer waar de lezer meer informatie kan opvragen. Gelukkig is het in dit geval geen halszaak: eigenlijk is elke keuze goed. Er is geen verschil tussen:

  • Je kunt mij bereiken op telefoonnummer 020 - 244 3400.
  • Je kunt mij bereiken onder telefoonnummer 020 - 244 3400.

Onder en via dit telefoonnummer

Volgens sommigen suggereert de hierboven genoemde tweede optie (onder) dat het hierbij niet gaat om een direct telefoonnummer, maar om een centraal nummer. Echter, dat verschil is subjectief. Je hoeft daar dus geen rekening mee te houden, beide voorbeelden zijn correct. En 'via dit telefoonnummer' dan? Ook voor via geldt dat het woordje gebruikelijk en duidelijk is. Je kunt dus gewoon zeggen 'je kunt mij bereiken via telefoonnummer 020 - 244 3400.'

Via wordt figuurlijk gebruikt

Sla je het woordenboek erop na, dan vindt je dat via de 'weg' aangeeft die je volgt. Dat kan letterlijk zijn (naar Den Haag via Zoetermeer), maar ook figuurlijk, zoals wanneer je iemand bereikt via de telefoon. Met via zit je in alle gevallen goed. Via kan wijzen op een indirecte verbinding (je bereikt onze medewerkers via ons algemene nummer 020 - 244 3400) én op een directe (je bereikt mij via nummer ...).

Auteur: David Lee

David is vertaler Engels bij het Taalcentrum-VU. Hij heeft bakken ervaring op het gebied van zakelijke en juridische vertalingen en marketing, en denkt graag mee met de klant.

 

Meer over David
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
501