Hoe komen we toch aan die meneer Zaagmans?

Door Marc Wessels

Kantoortaal. We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan en we ergeren ons er minstens net zo vaak aan. Maar waar komt die kantoortaal eigenlijk vandaan? Elke woensdag behandelen we de herkomst van een kantoortaalergernis. Deze keer: meneer Zaagmans.


Het is woensdagmiddag, lunchpauze. Jij zit lekker aan je boterhammen en leest rustig je krantje. Dan maakt een collega die ene opmerking: ‘Jongens, goed nieuws. Meneer Zaagmans is weer langs geweest!’ Meneer Zaagmans zaagt figuurlijk iedere woensdag de week doormidden, maar voor velen is dit een grote kantoortaalergernis. Hoe komen we eigenlijk aan deze uitdrukking?

Zaagmans heeft echt bestaan

Waar veel mensen denken dat Zaagmans een verzinsel is voor op kantoor, is dit niet het geval. Meneer Zaagmans heeft echt bestaan en wel in de 20e eeuw. In 1931 werd Toine Zaagmans geboren in het Brabantse dorp Ulicoten, tegen de Belgische grens aan. De kleine Toine was van jongs af aan een entertainer. Eerst werkte hij tijdens karaokeavonden in het plaatselijke eetcafé. Daarna etaleerde hij zijn jongleertalent op Camping Ponderosa. En uiteindelijk gaf Zaagmans driemaal daags een optreden, wat in de volksmond werd omschreven als de ‘furieuze kettinggooiersshow'.

Onredelijke westerse werkweek

Maar echt vrolijk was Toine niet. Hij wilde iets anders, meer van de wereld zien en dus besloot de Brabantse jongen op reis te gaan. Geen optredens meer, maar zijn horizon verbreden. Tot in 1976. Uit het niets kwam meneer Zaagmans terug naar Ulicoten. Maar dit keer met een missie. Tijdens zijn reis was hij namelijk tot het besef gekomen dat de westerse werkweek van vijf dagen werken en twee dagen weekend onredelijk was. Daar moest wat aan gedaan worden.

De week doormidden zagen

Meneer Zaagmans bedacht een plan om de werkweek dragelijker te maken. Elke woensdagmiddag ging hij kantoren en andere werkplaatsen af om de boel op te schudden. Met het idee om voor wat verlichting te zorgen in het midden van de vijfdaagse werkweek. Toine kwam als het ware ‘de week doormidden zagen’. Een traditie was geboren en al snel werd ook buiten Brabant de gewoonte opgepikt om de week ‘doormidden te zagen’. Vandaag de dag wordt er op veel plaatsen nog steeds gerefereerd aan meneer Zaagmans. Dat wekt soms irritatie op, maar voortaan weet jij in ieder geval dat deze kantoortaal niet zomaar uit de lucht is gegrepen. En is bij jullie meneer Zaagmans al langs geweest?

© Taalcentrum-VU   /  Algemene voorwaarden: Trainingen - Vertalingen   /  Sitemap   /  Webdesign : RAADHUIS /  Fotografie